Welke processen zijn er in een magazijn?

Slim en efficiënt werken

In een magazijn komen diverse processen samen die zorgen voor een soepele stroom van goederen van leverancier naar klant. Deze processen omvatten de ontvangst van goederen, opslag, orderpicking, verpakking, verzending, en natuurlijk veiligheid en onderhoud.

proces magazijn

1. Ontvangst van goederen

Bij de ontvangst van goederen draait alles om nauwkeurigheid en efficiëntie. Zodra een zending in het magazijn arriveert, wordt deze grondig gecontroleerd op juistheid, kwaliteit en eventuele beschadigingen. Hierbij moeten de geleverde goederen exact overeenkomen met wat er is besteld. Met behulp van hulpmiddelen zoals palletwagens en steekwagens worden de goederen vervolgens strategisch naar hun opslaglocatie vervoerd.

2. Opslag

Een goed georganiseerde opslag zorgt voor een efficiënt magazijn. Goederen moeten op een systematische manier worden opgeslagen. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van diverse opslagoplossingen. Er wordt dan rekening gehouden met verschillende factoren. Zo worden producten die vaker worden opgevraagd, zoals dagelijkse benodigdheden, op gemakkelijk bereikbare locaties geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het pickproces sneller verloopt. Daarnaast worden zwaardere items vaak op de onderste planken geplaatst om veiligheidsredenen, terwijl lichtere items hoger kunnen worden opgeborgen. Ook de grootte van de producten kan een rol spelen. Grotere items hebben meer ruimte nodig en worden daarom in grotere vakken of op speciale palletstellingen geplaatst. Zo zijn er nog tal manieren om de opslag te organiseren en de efficiëntie van het magazijn te verhogen. 

3. Orderpicking

Het orderpicking proces kan een van de meest arbeidsintensieve taken in een magazijn zijn. Wanneer een klant een bestelling plaatst, moet elk item uit de opslag gehaald worden. Tegenwoordig kunnen in veel magazijnen items zowel handmatig als met behulp van geautomatiseerde systemen en robots worden opgehaald. Rolcontainers, opstapkrukken en ladders blijven belangrijke hulpmiddelen voor handmatige taken, maar geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen, picking-robots en geautomatiseerde geleide voertuigen worden steeds vaker ingezet om de efficiëntie te verhogen en de menselijke inspanning te verminderen.

4. Verpakking

Na het picken van de items is het tijd voor de verpakking. Hierbij is het van groot belang dat de goederen zorgvuldig worden verpakt om schade tijdens het transport te voorkomen. Dit houdt in dat de juiste verpakkingsmaterialen worden gebruikt en dat elk item op een beschermende manier wordt verpakt.

5. Verzending

De laatste stap is de verzending van de bestelling naar de klant. Dit proces vereist een strakke planning en coördinatie om ervoor te zorgen dat bestellingen op tijd en in perfecte staat worden afgeleverd.

6. Veiligheid en onderhoud

Veiligheid is een topprioriteit in elk magazijn. Regelmatige veiligheidscontroles, voldoende verlichting, duidelijke markeringen en veiligheidsborden zijn slechts enkele van de maatregelen die genomen moeten worden om risico's te minimaliseren.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 4 december 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen