5 tips om de griepepidemie op het werk te lijf te gaan

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Spierpijn, keelpijn, hoofdpijn en koorts. Als je er last van krijgt weet je vaak al hoe laat het is: griep! En als er eenmaal een collega op kantoor mee aangestoken is, volgt de rest vaak al snel. Wil jij dit voorkomen? Bekijk dan onze tips voor een hygiënischere werkomgeving die een griepepidemie voorkomt.

Wat kost een zieke werknemer?

Griep op de werkvloer is een beruchte kwaal die jaarlijks tal van werknemers vloert en ziek thuis houdt. Elk jaar worden gemiddeld 820.000 Nederlanders geveld door de griep. Dat betekent dus steevast een hoop snotterende en proestende collega’s op de afdeling. Niet alleen vervelend, maar ook riskant. Griep is tenslotte behoorlijk besmettelijk. Daarnaast is een zieke werknemer ook nog eens behoorlijk kostbaar voor een werkgever. Wist je bijvoorbeeld dat een zieke werknemer gemiddeld 220 euro per dag kost (en dat is nog exclusief 190 euro indirecte kosten). Voorkomen is dus wederom beter dan genezen.

5 tips om griep te voorkomen op de werkvloer

Wil jij de griepepidemie te slim af zijn? Bekijk dan zeker onderstaande 5 tips om griep te voorkomen:

  1. Maak oppervlakken die je veel aanraakt extra schoon met desinfecterend schoonmaakmiddel. Denk hierbij aan deurklinken, maar bijvoorbeeld ook aan het schoonmaken van je toetsenbord en bureau;
  2. Zorg dat je voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Drink daarom minimaal 1,5 liter water per dag (of thee als je wat warms wilt);
  3. Was je handen regelmatig. Dus niet alleen na een toiletbezoek, maar ook voordat je gaat eten. Gebruik hiervoor warm water en eventueel desinfecterende handzeep;
  4. Wrijf zo min mogelijk in je gezicht. De griepbacillen komen voornamelijk via je mond, ogen en neus in het lichaam;
  5. Ventileer het kantoor regelmatig zodat er genoeg frisse lucht aanwezig is.

Handige hulpjes voor een schone en gezonde werkplek

Er zijn allerlei producten en hulpmiddeltjes om de strijd aan te gaan met rondwarende bacillen. Want je bureau schoonmaken met een vochtig doekje of je handen met water wassen is vaak niet genoeg. Daarom een aantal hulpmiddelen die helpen om de hygiëne op de werkplek te verhogen én griep te voorkomen.

Hulpje Geschikt voor Voordeel
Handzeep & handreinigers

Industriële zeep

 Het snel ontsmetten van je handen Maakt korte metten met eventuele ziektekiemen op je handen. Kijk ook voor een zeepdispenser voor extra hygiëne.
Handdrogers & handdoeken Het proper en hygiënisch drogen van je handen 85% van de micro-organismen worden overgebracht via vochtige handen. Goede droging is dus essentieel
Antibacteriële & desinfecterende ontsmetters Ontsmetten van oppervlakken zoals deurklinken en je bureau Verkleint de kans op verspreiding ziektekiemen via vieze oppervlakken.

Vraag het onze hygiënespecialist

Wil je meer weten over het voorkomen van ziekte door een hygiënische werkomgeving? Neem dan vrijblijvend contact op met de Manutan helpdesk via E-mail of telefoon 030 229 61 11. Wij helpen je graag op weg naar een gezonde werkomgeving!

Volg Manutan op