Het A-B-C van BHV en EHBO

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

De ‘A’ staat voor aantal medewerkers, de ‘B’ voor benodigdheden en de ‘C’ voor cursus. Aan de hand van dit ABC’tje nemen we je mee in de wereld van BHV en EHBO. Zo ben je weer helemaal up-to-date over eerste hulp en alles wat erbij komt kijken.

Aantal medewerkers

We starten met de ‘A’ van aantal medewerkers. Veel mensen denken gelijk aan de regel ‘1 BHV’er op 50 medewerkers’, maar dit is sinds 2007 al veranderd in de Arbowet. Op dit moment is het verplicht om minimaal 1 BHV’er op de werkvloer te hebben, maar er zijn geen regels over het exacte benodigde aantal. Een organisatie moet zelf inschatten hoeveel BHV’ers er nodig zijn op de werkvloer, aan de hand van een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Een RI&E is verplicht en beantwoord vragen over welke risico’s er spelen in een bedrijf en een plan van aanpak met de maatregelen. Zo zal het risico in een online marketingbureau minder groot zijn, dan bijvoorbeeld in een productiefabriek.  EHBO’ers zijn volgens de wetgeving niet verplicht in een organisatie.

Benodigdheden

Eerste hulp is een veelomvattend begrip, waar veel verschillende benodigdheden voor nodig zijn. En daarmee zijn we aangekomen bij de ‘B’! Zo kan het om hulp gaan bij een klein ongelukje met een keukenmes, of een ernstig ongeval waar bijvoorbeeld een brancard of defibrillator nodig is. Producten voor BHV’ers zijn in een aantal categorieën op te delen:

  • Bij kleine ongelukken en directe zorg: denk aan een EHBO-koffer met diverse verbanden, kompressen, pleisters en desinfecterende middelen
  • Bij verwonding door chemische middelen: hierbij is het belangrijk om direct te kunnen spoelen. Speciaal voor de ogen zijn er oogdouches, voor het hele lichaam zijn er veiligheidsdouches met douchekop
  • Bij een hartstilstand: bij een hartstilstand is het zeer belangrijk om direct te starten met reanimatie. Binnen 6 minuten is namelijk de kans op overleven het grootste. Het belangrijkste product hiervoor is een defibrillator, maar denk ook na over een voorraad met batterijen en vervangingselektroden

Naast deze producten zijn er diverse medische meubels en voorzieningen voor de opslag van EHBO producten zoals apotheek- en medicijnkasten.

Cursus

Tot slot, de ‘C’ van cursus. Zoals al eerder vermeld is elke organisatie verplicht om bedrijfshulpverleners in dienst te hebben. Om adequaat te kunnen handelen als BHV’er of EHBO’er heb je natuurlijk bepaalde kennis en vaardigheden nodig. Er is geen specifieke wetgeving over bijscholing, maar het is aan te raden om een jaarlijkse herhalingscursus te volgen.

Wil je meer weten over EHBO of BHV? Neem dan contact met ons op, of bekijk ons ruime online assortiment.

Volg Manutan op