Hoe werk je veilig met een palletwagen?

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Veilig werken met een palletwagen begint bij een goede training en kennis van het apparaat. Het is mogelijk om een certificaat te behalen voor extra expertise, maar niet altijd verplicht. Regelmatige controles op slijtage en defecten zijn essentieel. Zorg altijd dat de lading stabiel is en het maximale laadvermogen niet wordt overschreden. Het is ook belangrijk om de palletwagen op een vlakke en obstakelvrije ondergrond te gebruiken, geschikte veiligheidskleding te dragen en plotselinge bewegingen te vermijden. Als laatste is het voor optimale veiligheid belangrijk dat de palletwagen alleen naar je toe wordt getrokken en niet van je af wordt geduwd.

Veilig werken met een palletwagen is heel belangrijk.

De veiligheidsnormen

Bij het besturen van een palletwagen of elektrische pallettruck is het belangrijk om je aan de veiligheidsnormen te houden. Hoewel certificering voor het besturen van een palletwagen niet wettelijk verplicht is, zorgt een certificaat ervoor dat je de nodige kennis en vaardigheden hebt om het apparaat veilig te bedienen. Het is belangrijk om te controleren of de cursus of het certificaat dat je wilt volgen erkend wordt door de branchevereniging of de overheid.

Welke risico's bestaan er bij het gebruik van palletwagens?

Het gebruik van palletwagens brengt enkele risico's met zich mee. Denk aan het kantelen van de wagen bij een te zware lading, het beknellen van voeten, of het verliezen van controle over de wagen op een helling. Ook kunnen er problemen ontstaan wanneer de palletwagen niet regelmatig wordt onderhouden, zoals het falen van remmen op een hoogheffende pallettruck.

Waarmee moet je rekening houden bij het vervoeren van een lading op een palletwagen?

Bij het vervoeren van een lading op een palletwagen is het belangrijk om te zorgen voor een stabiele en evenwichtige belading. Zorg ervoor dat de zwaarste items onderaan liggen en dat de lading niet uitsteekt. Gebruik als het nodig is een pallettruck met weegsysteem om het gewicht van de lading te controleren. Vermijd ook plotselinge bewegingen en zorg ervoor dat de weg vrij is van obstakels.

Hoeveel mag je maximaal op een handpalletwagen laden?

De maximale laadcapaciteit van een handpalletwagen varieert per model. Over het algemeen ligt de capaciteit tussen de 2000 en 3000 kg. Het is essentieel om deze limiet niet te overschrijden om de veiligheid te waarborgen en schade aan de handpallettruck te voorkomen. Raadpleeg altijd de specificaties van het specifieke model dat je gebruikt.

Onderhoud en inspectie

Om de veiligheid en efficiëntie van je palletwagen te waarborgen, is regelmatig onderhoud en inspectie nodig. Zorg ervoor dat alle onderdelen in goede staat zijn en dat eventuele slijtage tijdig wordt opgemerkt en verholpen.

Werken met een palletwagen hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar veiligheid moet altijd voorop staan. Door de bovenstaande tips en richtlijnen te volgen, zorg je voor een veilige en efficiënte werkomgeving.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 1 januari 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen