Hoever mag een pallet uitsteken?

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

De maximale uitsteek van een pallet ten opzichte van de stellingdiepte mag in Nederland maximaal 5 cm aan de voor- en achterzijde zijn. Dit betekent dat europallets van 1200 x 800 mm in een stelling van 1100 mm diep geplaatst moeten worden. Deze regel zorgt voor de stabiliteit en veiligheid van de opgeslagen goederen, en helpt onvoldoende ondersteuning, aanrijdingen, en inefficiënt ruimtegebruik te voorkomen.

De maximale uitsteek van een pallet ten opzichte van de stellingdiepte mag in Nederland maximaal 5 cm aan de voor- en achterzijde zijn

Waarom is er een limiet aan hoe ver een pallet mag uitsteken?

De regel dat een pallet niet meer dan 5 cm mag uitsteken, is er om de stabiliteit en veiligheid van de opgeslagen goederen te waarborgen. Als een pallet te ver uitsteekt, kan dit leiden tot onvoldoende ondersteuning, een verhoogd risico op aanrijdingen, en inefficiënt gebruik van de ruimte. Het volgen van deze regel is essentieel om de goederen en de magazijnstellingen veilig en intact te houden. Manutan biedt verschillende soorten pallets, zoals houten pallets, stalen pallets en kunststof pallets, die voldoen aan de normen en geschikt zijn voor verschillende opslag behoeften.

Hoe plaats je pallets correct in stellingen?

Het juist plaatsen van pallets in stellingen is meer dan alleen maar stapelen. Het is een zorgvuldig proces dat ervoor zorgt dat alles veilig en stabiel blijft. Hierbij gaat het om het kiezen van de juiste liggers, het haaks plaatsen van de pallets, en het zorgen voor ondersteuning onder de klossen. Hulpmiddelen zoals stalen aanrijdbeschermers, flexibele aanrijdbescherming, en stootranden kunnen een handje helpen. Ze zijn belangrijk om schade aan zowel de pallets als de stellingen te voorkomen, en zorgen ervoor dat alles efficiënt en veilig opgeslagen ligt in het magazijn.

Hoeveel ruimte moet er tussen palletstellingen zijn?

De ruimte tussen palletstellingen moet voldoende zijn om een veilige en efficiënte toegang tot de goederen mogelijk te maken. Dit helpt bij het minimaliseren van het risico op aanrijdingen en het maximaliseren van de opslagcapaciteit.

Hoe hoog mag je lege en volle pallets stapelen?

Het stapelen van pallets, of ze nu leeg of vol zijn, is een taak die met zorg moet worden uitgevoerd. De hoogte van gestapelde lege pallets moet binnen veilige grenzen blijven om te voorkomen dat ze omvallen. Wat betreft volle pallets, de maximale hoogte hangt af van de stelling waarin ze worden geplaatst en de aard van de goederen die ze dragen. Door pallets correct te stapelen en te plaatsen, wordt niet alleen de veiligheid in het magazijn verhoogd, maar ook de efficiëntie van de opslag en het ophalen van goederen.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 16 oktober 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen