Hoe maak je een goed onderhoudsplan voor machines?

Slim en efficiënt werken

Om storingen te voorkomen, is het belangrijk tijdig onderhoud aan je machines te plegen. Als het wat rustiger in de productie is, kun je zorgen dat je productiemachines weer in de beste conditie zijn als de drukte weer losbarst.

Onderhoudsplan machines|

Waarom je een onderhoudsplan moet opstellen

Natuurlijk is de prioriteit machines zo veel mogelijk te laten draaien, maar preventief onderhoud aan je machines werpt zeker zijn vruchten af. Met preventief onderhoud verhelp je beginnende machinegebreken en kun je de veiligheid en prestaties waarborgen. Een onderhoudsplan helpt kapotte machines voorkomen en dat bespaart veel kosten. Als je je machines niet goed onderhoudt, gaan ze namelijk minder lang mee.

Met een goed onderhoudsplan weet je precies wat er nagekeken en vervangen moet worden. Maar hoe pak je dit aan?

Zo stel je een onderhoudsplan op

 1. Vraag iemand van de productie en de technische dienst met je mee te kijken. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en creëer je meteen draagvlak voor je plan.
 2. Breng alle machines in kaart. Zet de belangrijkste machines bovenaan je lijstje.
 3. Zet achter iedere machine wat mogelijk een oorzaak kan zijn voor slecht functioneren, zoals olievervuiling. Je weet op deze manier precies wat je straks moet nakijken.
 4. Geef nu per oorzaak aan wat voor actie je kunt nemen qua machine-onderhoud om een storing voor te zijn. Bedenk je bij iedere actie wat het gunstigste is. Een onderdeel regelmatig vervangen om zo een storing voor te zijn of is het voordeliger een machine te laten storen alvorens je deze nader inspecteert? Wat is de levensduur van de machine en hoe lang gaat deze al mee? Misschien is het wel slimmer de totale machine te vervangen?
 5. Koppel de juiste persoon aan de actie. Zorg dat deze personen tijd krijgen in hun rooster voor het onderhoud en dat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun taak. Houd hierbij de logistieke en financiële kosten in de gaten.

Extra tips voor je onderhoudsplan

Zodra je onderhoudsplan is opgesteld, is het natuurlijk de bedoeling dat het zo snel en efficiënt mogelijk uitgevoerd kan worden. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

 • Zorg dat je onderhoudsplan overzichtelijk en duidelijk is, zodat het onderhoud snel kan gebeuren. Een onderhoudsplan in de vorm van een checklist waarop je taken kunt afvinken, is bijvoorbeeld een goed idee.
 • Sla het originele onderhoudsplan op, zodat je het meerdere keren kunt gebruiken.
 • Evalueer regelmatig het plan en optimaliseer indien nodig.
 • Zet het onderhoud van je machines in de agenda, zodat je het zeker niet vergeet.
 • Check het onderhoudsplan regelmatig bij medewerkers, zodat zij goed weten waar ze op moeten letten en zich er ook bewust mee bezighouden.
 • Stel eventueel verschillende onderhoudsplannen per machine op. Eén plan is dan van toepassing voor een groot onderhoud, een ander plan is dan weer voor het snelle, dagelijks of wekelijks onderhoud.
 • Volg het onderhoudsplan keurig op. Het onderhoud moet namelijk niet alleen uitgevoerd worden. Zorg dat defecten gerepareerd worden en dat daarna de machine weer getest wordt.

Manutan helpt je graag

In het assortiment van Manutan vind je verschillende producten voor machineonderhoud, zoals vetten en smeermiddelen, ontvettingsmiddelen, sprays, reinigers en ontstoffers voor elektronica, lijm en tapes, vergrendelingssystemen, etc. Ons blog staat boordevol tips en onze helpdesk helpt je graag met vrijblijvend advies.

Volg Manutan op