Strooizout inslaan? Dit zijn de regels voor een sneeuw- en ijsvrij voetpad

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Als het vriest en je bezit een bedrijventerrein, dan is het jouw verantwoordelijkheid om het voetpad voor je bedrijf sneeuw- en ijsvrij te houden. Maak je hier geen werk van, dan kun je door die gladheidbestrijdingsplicht aansprakelijk worden gesteld als er iets gebeurt. Hoe zorg je dan voor een sneeuw- en ijsvrije stoep en wandelpad? Met strooizout en sneeuwscheppen maak je het zo veilig mogelijk voor voorbijgangers en medewerkers. Let maar op!

Stap 1: een sneeuwvrije stoep

Is er een pak sneeuw gevallen? Dan heeft het geen zin om daarop zout te strooien. Eerst moet je de dikke laag sneeuw ruimen met een sneeuwschop, sneeuwschraper of sneeuwschuiver. Als het om een groot oppervlak gaat, dan kun je beter een sneeuwschuiver in combinatie met een vorkheftruck gebruiken.

Stap 2: (preventief) strooien

Beter voorkomen dan genezen: die uitspraak geldt ook voor een glad en gevaarlijk voetpad. Als je weet dat het gaat sneeuwen of ijzelen, is het verstandig om enkele uren daarvoor al te strooien. Zo spaar je bovendien geld uit, want als je preventief strooit, heb je maar 10 à 20 gram strooizout per vierkante meter nodig om het voetpad en de toegang tot je terrein ijs- en sneeuwvrij te houden. Als je pas strooit als het al glad is, dan heb je twee keer zoveel strooizout nodig. Om je een idee te geven: met vijf zakken van 25 kilogram heb je ruim voldoende voor een voetbalveld.

Tip: gebruik zout van een constante kwaliteit voor een efficiënt en langdurig effect.

Waar strooien voor een ijsvrij voetpad?

Om de veiligheid van voorbijgangers, bezoekers en medewerkers te garanderen, kun je het beste zout strooien op plaatsen waar veel gelopen of gereden wordt. Door de circulatie op die plekken wordt het zout ook beter vermengd met de sneeuw en het ijs. Je kunt strooien met de hand of met een schep, maar het beste resultaat krijg je toch met een speciale strooiwagen. Daarmee verspreid je het zout beter, gelijkmatiger en zuiniger. Er zijn diverse strooiwagens verkrijgbaar, voor grote en minder grote oppervlakken.

Bewaar strooizout op een droge plaats

Geopende zakken strooizout bewaar je op een droge plaats. Want zout trekt vocht aan en als het nat wordt, gaat het klonteren. Er bestaan speciale zoutkisten of zoutbakken om strooizout droog te bewaren. Zo heb je de hele winter op de juiste plekken goed zout bij de hand.

Bescherm ook jezelf tijdens het strooien

Ook je eigen veiligheid is belangrijk wanneer je de stoep sneeuwvrij maakt. Draag dus altijd warme kleding die goed isoleert en gemakkelijk zit. Zorg dat je goed zichtbaar bent door veiligheidskleding in een opvallende kleur te dragen. Ook koudebestendige handschoenen zijn belangrijk. Andere handige beschermingsmiddelen zijn parka’s, warme onderkleding, bodywarmers, fleecejassen, mutsen, veiligheidsschoenen

Hulp nodig bij een sneeuwvrij voetpad?

Bekijk ons volledige assortiment hulpmiddelen om het veilig te houden op je terrein via de overzichtspagina op onze webshop of lees onze blog voor meer inspiratie.

Niet zeker welk materiaal je allemaal nodig hebt? Neem gerust contact op met onze helpdesk. We geven je graag advies.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 10 december 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen