Afvalbeheer – 4 tips voor duurzame afvalscheiding

Afval scheiden en sorteren

Afvalbeheer blijft een actuele topic binnen bedrijven. Want een goed afvalbeheer inclusief correcte afvalscheiding draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar bespaart ook kosten. Ook iets voor jouw bedrijf? Bekijk dan onderstaand onze vier tips hoe je afvalbeheer op het werk aanpakt.

|

Afvalproductie en recycling in Nederland

Nederlanders produceren jaarlijks gemiddeld meer dan 550 kg afval per persoon. De helft hiervan recyclen we. We doen het dus niet slecht, maar het kan beter. Zo recyclen Duitsers 65% van hun afval en loopt ook België met 55% iets op ons voor. Toch laat het wel zien dat het Nederlandse beleid voor (duurzaam) afval scheiden zijn vruchten afwerpt.

Regels voor afvalscheiding bedrijven

Ook binnen de werkomgeving produceren we veel afval. Hiervoor ligt de verantwoordelijkheid voor het verzamelen van bedrijfsafval bij de organisatie zelf. Er zijn vanuit de overheid dan ook regels rondom het hoe en wat. Zo staat in de vergunning van een gemeente of provincie hoe het voor een bedrijf zit met afval scheiden. En heb je geen vergunning? Dan val je onder de regels uit het Activiteitenbesluit.

Het goed aanpakken van afvalbeheer en afval scheiden staat gelukkig voor steeds meer bedrijven hoog op de agenda. Want naast economische redenen is het ook vanuit duurzaam perspectief belangrijk om een goed beleid rondom afvalverwerking te hebben.

77% Van de werknemers vindt afval scheiden een belangrijk onderdeel van duurzaamheid.  – Bron Novio Research 2017*

4 tips voor een succesvol afvalbeheer binnen jouw bedrijf

Tip 1: verminder de afvalproductie

Dit doe je bijvoorbeeld door een sterker of dikker product te gebruiken. Zo gebruik je minder materiaal en produceer je dus ook minder afval. Kies bijvoorbeeld voor dikke stretchfolie waarmee je palletladingen minder hoeft te omwikkelen. Of nog voor de hand liggender: dikkere papieren handdoekjes of handdoekrollen zodat je handen sneller droog zijn met één handdoekje. Hierdoor belandt er een stuk minder afval in de afvalbak.

Tip 2: producten hergebruiken door hogere kwaliteit

Hiermee in lijn is ook de kwaliteit van een product bepalend in je afvalproductie. Hoe hoger de kwaliteit van een product, hoe vaker je deze kunt hergebruiken. Een mooi voorbeeld zijn stevige dikke afvalzakken die je meerdere keren kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor dubbellaags kartonnen dozen en europallets die meerdere keren inzetbaar zijn in het productieproces.

Lees ook onze handige tips om de juiste afvalzak te kiezen.

Tip 3: afval sorteren en scheiden voor recycling

Beker inzamelaar
Elk bedrijf heeft dus de wettelijke verplichting om zelf afval te scheiden. Rijkswaterstaat helpt je hierbij op weg met informatie over afvalscheiding van bedrijven. Zo behoren papier, karton, plastic folie, folie en lampen niet tot restafval en dien je deze gescheiden in te zamelen voor recycling. Hierdoor blijven kostbare grondstoffen bespaard én behouden, dus minder energieverbruik.

Er zijn verschillende systemen voor je afvalscheiding en verzameling. Denk hierbij aan afvalbakken voor gescheiden afval voor binnen- of buitengebruik, bekerverzamelaars en kleur gecodeerde recyclestations. Maar ook voor batterijen, tl-buizen en ontvlambaar afval zijn verzamelaars verkrijgbaar. Overigens blijkt uit onderzoek dat 65% van de medewerkers afval beter zou scheiden als de mogelijkheid er is.

Batterij inzamelbakAfvalbak voor afval scheiden

 Tip 4: maak duidelijke afspraken over afvalscheiding

Vergeet ook niet om heldere afspraken te maken over het verzamelen en verwerken van afval. Zorg bijvoorbeeld met symbolenstickers en pictogrammen dat duidelijk is welk afval waarin moet. Zo minimaliseer je de kans op afval dat alsnog verkeerd terecht komt en kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen.

Meer weten over afvalbeheer en recycling?

Manutan helpt je graag op weg naar een duurzaam afvalbeheer. Meer weten? Bekijk dan ook onze andere blogs over duurzaam afval scheiden en neem ook een kijkje in ons productassortiment voor afvalbeheer. Van afvalbak tot afvalzak, je vindt het allemaal bij Manutan.

Volg Manutan op