Alles over werkkleding in de bouw bij lage temperaturen

Ergonomie op de werkvloer

Veilig werken in de bouw vraagt om speciale voorzieningen, zeker op het gebied van (persoonlijke) veiligheid. De wintermaanden brengen hierbij nieuwe uitdagingen met zich mee. Want werken in de kou vraagt om speciale werkkleding. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken rondom veiligheidskleding en werken in de kou op een rij.

Het risico van werken in de kou

Werken in de kou is geen pretje. Dat weten we allemaal. Maar dat het ook risico’s met zich meebrengt, daar staan we niet altijd bij stil. Toch heeft kou een grote impact op onze gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat je handen al minder goed functioneren onder de 15 graden? Werken in de kou vermindert dan ook niet enkel je gevoel van welzijn, maar ook de productiviteit.

Daarnaast kan slecht voorbereid de kou ingaan, resulteren in onderkoeling en zelfs ziekte. Niet gek dus dat de CAO Bouwnijverheid voorschrijft dat je bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of kouder het werk mag neerleggen. Tot die tijd moet er echter gewoon gewerkt worden. Gelukkig is er speciale werkkleding voor de bouw die de nodige warmte biedt.

Meer weten over werken in de kou? Lees ook ons blog Werken bij koude temperaturen

De EN342 norm over werkkleding voor koude temperaturen

Veiligheidskleding en goede werkkleding zijn onmisbaar op de werkplek. Zeker op dagen dat de temperatuur richting het vriespunt daalt. Voor normale beschermende kleding geeft de EN340-norm richtlijnen. Voor veiligheidskleding die beschermt tegen een koude omgeving, gekenmerkt door een combinatie van vochtigheid, wind en een luchttemperatuur lager dan -5°C is er de speciale EN342-norm. Deze norm is te herkennen aan het ijskristalsymbool en geeft richtlijnen voor kledingstukken en kledingensembles die geschikt zijn voor koude werkomstandigheden.

De EN342-bestaat uit 4 waarden:

De Icler-waarde: resulterende effectieve thermische isolatie (m2k/W), geeft de thermische isolatie aan van de huid tot het buitenste kledingoppervlak, gemeten of berekend aan de hand van een bewegende pop. De Icle-waarde: effectieve thermische isolatie (m2k/W), geeft de thermische isolatie aan van de huid tot het buitenste kledingoppervlak, gemeten bij een stilstaande pop. De luchtdoorlaatbaarheid: drie klassen, waarbij hoe hoger de klasse, hoe minder lucht er doorgelaten wordt (en hoe beter isolerend). De waterdichtheid (optioneel): twee klassen, waarbij 2 het beste is.

Warme werkkleding voor op de winterse bouwplaats

Tijd om de outfit samen te stellen. Want welke werkkleding voor de bouw heb je nodig op koude dagen? Onderstaand de belangrijkste op een rij.

Werkjas

Een warme werkjas is natuurlijk een must. Let erop dat de mouwen de goede lengte hebben en het rugpand lang genoeg is om je rug tegen kou te beschermen. Ga je voor echt warm? Kies dan voor een werkjas met fleece voering. Werk je met wisselende temperaturen? Dan is een jas met uitneembaar fleecevest een goede optie.

Werkbroek

Bij het kiezen van een goede werkbroek voor koude omstandigheden zijn er een aantal aandachtspunten. Zo is een wind- en waterdichte broek met getapete naden prettig. Daarnaast is een gevoerde versie ideaal voor de echt koude dagen.

(Thermo)sokken

Samen met de handen zijn de voeten vaak de lichaamsdelen die het meest vatbaar zijn voor kou. Belangrijk dus dat je ze goed warm houdt. Kies daarom goede werksokken die voldoende isoleren en vocht goed afvoeren. Hierbij zijn thermosokken de logische keuze om koude voeten tegen te gaan.

Koudebestendige veiligheidsschoenen

De sokken zijn een eerste stap naar warme voeten, maar passende veiligheidsschoenen de onmisbare tweede. Let hier op dat de werkschoenen zowel de juiste bescherming bieden en voldoende grip hebben als geschikt zijn voor koude omstandigheden (en liefst waterdicht zijn). Zo zijn er bijvoorbeeld ook koudebestendige veiligheidslaarzen die gevoerd zijn en veel warmte geven.

(Thermo) werkhandschoenen

Zoals al gezegd zijn je handen gevoelig voor kou en functioneren ze al minder goed onder de 15 graden. Kies daarom voor de juiste warme werkhandschoenen voor de klus. Let hierbij op kenmerken zoals beschermingsgraad, bewegingsvrijheid, water- en winddichtheid en isolerend vermogen. Ga je bijvoorbeeld voor echt warm? Kies dan voor thermo werkhandschoenen of veiligheidshandschoenen van rundernerfleer. Daarnaast kun je ook in lagen werken door onderhandschoenen te dragen.

Muts en gezichtswarmers

Wist je dat je veel lichaamswarmte via je hoofd verliest? Een muts of gezichtswarmer voorkomt dit en zorgt dat je lichaam warm blijft. Voordeel is dat je een muts ook gewoon onder je veiligheidshelm kunt dragen.

Thermokleding voor in de bouw

Heb je het snel koud of voorspelt het weerbericht winterse kou? Kleed je dan in lagen met thermokleding als basis. Deze kleding is speciaal ontwikkeld om je lichaam goed te isoleren en vocht goed af te voeren. De meest voorkomende thermokleding in de bouw bestaat uit shorts en warmte regulerende t-shirts of sweaters.

Waterdichte bovenkleding

Tot slot is er nog waterdichte bovenkleding. Ideaal als je werkkleding wel lekker warm is, maar beperkt waterdicht. Denk hierbij aan een waterdichte werkparka of regen werende werkbroek. Zo blijf je droog én warm.

Tip: naast warme werkkleding is persoonlijke bescherming natuurlijk onmisbaar. Vergeet dus vooral PBM’s zoals je veiligheidshelm, veiligheidsbril en gehoorbescherming niet.

Ga voor een comfortabele & veilige werkomgeving

Tot zover onze tips over veiligheidskleding en comfortabeler werken in de kou. Op zoek naar meer handige tips of informatie over veiligheid op de bouwplaats of werkplek? Bekijk dan ook onze andere blogs over duurzaam werken en bekijk ook ons uitgebreide assortiment veiligheidskleding.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

De gids om je werkplaats perfect in te richten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 23 juli 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen