Je magazijn inrichten met hulp van de ABC-analyse

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Efficiëntie is belangrijk op elke werkvloer, en zeker in het magazijn is dat het geval. Orderpickers leggen elke dag namelijk tientallen kilometers af. Door de looproutes van je magazijn optimaal in te richten, kun je hen veel meters (en dus tijd) besparen. Maar waar begin je? De ABC-indeling helpt je op weg!

Het abc van de ABC-analyse

De ABC-analyse is een bijzonder populaire methode voor magazijninrichting. Je verdeelt daarbij alle producten in je magazijn in drie groepen:

  • Snellopers (A)

  • Minder snel lopende artikelen (B)

  • Traaglopers (C)

De snellopers zet je vooraan in het magazijn, logischerwijs gevolgd door B en de C-items leg je iets verder naar achter. Dit systeem vermindert de afstand en de fysieke belasting voor orderpickers, waardoor je dus veel tijd en kosten bespaart.

Wat hoort waar?

Welke producten horen in welke categorie? Om dit te achterhalen, moet je de omloopsnelheid van alle producten weten. Dat is het aantal keer dat een item wordt verkocht gedurende een bepaalde periode. Hoe vaker een bepaald product wordt verkocht, hoe hoger de omloopsnelheid. De formule ‘omloopsnelheid: omzet in stuks/gemiddelde voorraad in stuks’ geeft je een idee, maar je kunt de omloopsnelheid ook berekenen met een WMS met analysefunctie. Logistiek.nl geeft deze cijfers alvast als richtlijn: 20% van de producten en 80% van de orderlijnen valt in de A-categorie, 30% en 15% valt in de B-categorie en 50% en 5% in de C-categorie. Met één enkele berekening ben je er nog niet: het is belangrijk dat je regelmatig een nieuwe blik op de omloopsnelheden werpt, want die kunnen uiteraard veranderen.

Andere aandachtspunten voor je magazijninrichting

De ABC-analyse geeft je zeker inspiratie. Maar vergeet niet bij je magazijninrichting ook rekening te houden met de speciale regels en eisen voor de (tijdelijke) opslag van gevaarlijke stoffen én met andere producteigenschappen, zoals vorm en gewicht. Voor afwijkende goederen kun je bijvoorbeeld speciale stellingen neerzetten. Denk bovendien eraan dat er juist drukte of zelfs files ontstaan als je te veel A-producten bij elkaar opslaat. Dat is niet bepaald efficiënt – om over de veiligheid nog maar te zwijgen.

Op het vlak van veiligheid zijn er heel veel nieuwe ontwikkelingen in de branche. Sommige bedrijven richten hun magazijn bijvoorbeeld expres ‘onlogisch’ in om fouten te voorkomen. Denk aan een warehouse waarin allerlei verzorgingsproducten opgeslagen liggen, en waar twee verschillende soorten conditioner bewust níet naast elkaar te vinden zijn. Zo voorkom je dat medewerkers per ongeluk de verkeerde soort meenemen.

Meer weten over een optimale magazijninrichting? Lees dan zeker onze gratis whitepaper over dit onderwerp of neem contact op met onze helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Manutan draagt graag een steentje bij!

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 16 september 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen