Scheidingswanden en andere hulpmiddelen om de akoestiek op kantoor te verbeteren

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Lawaai op kantoor is voor veel mensen een grote bron van ergernis. Gelukkig bestaan er veel manieren om de akoestiek op kantoor te verbeteren.

Een presentatie in elkaar boksen, terwijl muziek hard door de boxen schalt, de printer naast je het ene blad na het andere uitspuwt of collega’s aan de telefoon hangen met klanten: dat is best een uitdading. Lawaai op kantoor is voor veel mensen dan ook een grote bron van ergernis. Er een gewoonte van maken om je af te zonderen in de zithoek of een ‘bubble’ als je moet bellen of overleggen is prima. Daarnaast zijn er gelukkig nog veel meer manieren om de akoestiek op kantoor te verbeteren.

Scheidingswanden op kantoor

Scheidingswanden of -panelen houden geluid tegen en creëren zo rust en privacy. Je kunt er de ruimte flexibel mee indelen en zelfs informatie aan ophangen, waardoor ze je ondersteunen tijdens presentaties. Win-win! Daarnaast kun je ook kleinere akoestische scheidingsschermen op bureaus bevestigen en akoestische wandpanelen ophangen. Die laatste optie is niet alleen bijzonder effectief, maar staat ook leuk.

Tapijt en geluidswerende kasten

Enig idee hoeveel lawaai bureaulades of kastdeuren veroorzaken als ze open en dicht gaan? En hoe vaak dit per dag gebeurt? Toch heb je niet met elke soort kast last van lawaai. Een akoestische kast heeft namelijk een geluiddempende werking dankzij de geluidsabsorberende laag die is ingewerkt in de deuren (die zelf bovendien geruisloos sluiten).

Ook vloerbedekking draagt bij aan een betere akoestiek op kantoor – denk maar aan het geluid van hakken op een houten vloer of op tegels, tegenover de gedempte stappen op een kleed. Houd bij de aankoop rekening met de dikte, want die bepaalt hoe slijtvast de vloerbedekking of het tapijt is. Voor zeer intensief gebruik, zoals op kantoor, is een zo hoog mogelijke dichtheid het beste. Verder bestaan er innovatieve tapijtvarianten die fijne stofdeeltjes beter vasthouden, wat het binnenklimaat (en dus de gezondheid van werknemers) ten goede komt.

En wat dacht je van een plafondplaat? Zo’n plaat is bekleed met een geluidsabsorberende stof en je kunt hiermee makkelijk je traditionele plafondplaten vervangen.

Headsets to the rescue

Collega’s die naast je overleggen terwijl je een belangrijke e-mail moet opstellen. Ook dat kan storend zijn. Gelukkig zijn er in dat geval headsets om de concentratie te bevorderen. Het onderzoeksbureau Oxford Economics[1] deed in 2018 onderzoek naar de open kantoortuinen die zo ongelofelijk in opmars zijn, en merkte dat 32% van de geïnterviewde werknemers een headset gebruikt om afleiding tegen te gaan. Er zijn verschillende soorten beschikbaar: met aparte microfoon of microfoon in de kabel, met oortjes, opvouwbare varianten, … Welke je ook kiest, het is belangrijk om een model te selecteren dat niet te zwaar is.

Vragen over de akoestiek op je kantoor? De medewerkers van onze helpdesk hebben vast de oplossing.

[1] https://www.oxfordeconomics.com/when-the-walls-come-down

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Manutan draagt graag een steentje bij!

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 24 oktober 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen