Wat is een flexplek?

Slim en efficiënt werken

Een flexplek is een veelzijdige werkplek die flexibel kan worden gebruikt door verschillende medewerkers. Het biedt een dynamische omgeving waarin medewerkers efficiënt kunnen werken en samenwerken, ongeacht hun specifieke taken of functies. De activiteiten die op een flexplek worden uitgevoerd, zijn vergelijkbaar met die op een reguliere kantoorplek.

wat is een flexplek?

Waarom flexplekken?

Flexplekken op kantoor zorgen voor kostenbesparing doordat er minder fysieke werkplekken nodig zijn. Bovendien zijn deze plekken vaak voorzien van moderne tools, goede belichting en betrouwbaar internet, wat de productiviteit van werknemers verhoogt.

Waarom flexibele werktijden?

Flexibele werktijden zorgen voor een hogere werktevredenheid, omdat mensen de vrijheid hebben om zelf te bepalen wanneer ze werken. Dit geeft hen meer controle over hun leven en een betere balans tussen werk en privé. Bovendien stelt flexibiliteit werknemers in staat om hun meest productieve uren te benutten, wat leidt tot een hogere productiviteit en voldoening. Het bevordert ook een gevoel van vertrouwen en autonomie, waardoor werknemers zich gewaardeerd voelen en meer betrokken en gemotiveerd zijn in hun werk.

Hoe werkt flexwerken?

Flexwerken bestaat uit twee onderdelen: flexibiliteit in de ruimte en tijd waar je in werkt. Als werknemer bepaal je zelf of je thuis, op kantoor of in het buitenland werkt. Ook kun je bijvoorbeeld extra vroeg beginnen en om 15:00 uur stoppen met werken, omdat je niet bent gebonden aan kantoortijden van negen tot vijf uur.

Waar staat de Wet flexibel werken?

De Wet flexibel werken (WfW) biedt werknemers de mogelijkheid om een formeel verzoek in te dienen om aanpassingen te maken in hun arbeidsduur, werktijden of arbeidsplaats. Deze wet staat in artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek.

Deze wet neemt enkele verplichtingen voor werkgevers met zich mee. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om verzoeken voor flexibel werken serieus te nemen, conform de WfW. Afwijzingen van deze verzoeken zijn alleen toegestaan op basis van legitieme redenen, zoals bedrijfseconomische belangen, inconsistentie met de bedrijfsvoering of wettelijke verplichtingen. Het is van belang dat werkgevers open communicatie en overleg aangaan met werknemers die een verzoek indienen, om passende oplossingen te vinden die zowel aan de behoeften van de werknemer als aan de belangen van het bedrijf voldoen.

Het belang van goed ingerichte flexwerkplekken 

Een goed ingerichte werkplek is essentieel voor de productiviteit en tevredenheid van werknemers. Investeer in ergonomische omgevingen met comfortabele meubels en optimale computer opstellingen, zowel op kantoor als thuis. Dit voorkomt fysieke klachten, bevordert concentratie en vermindert stress. Goed (dag)licht en groen hebben ook een positieve invloed op de gemoedstoestand.

Het kantoor verandert en wordt steeds meer gezien als een ontmoetingsplek. Tegelijkertijd is de thuiswerkplek gericht op concentratie, focus en ergonomie. Zorg ervoor dat je werknemers beschikken over een goed ingerichte thuiswerkplek en creëer op kantoor ruimtes voor videovergaderingen en online meetings. Manutan biedt oplossingen voor elke werkvorm, van advies tot complete projectinrichting, zodat werknemers overal efficiënt kunnen werken.

Door te investeren in goed ingerichte flexwerkplekken, zowel op kantoor als thuis, toon je als werkgever zorg voor het welzijn van werknemers. Dit verhoogt de betrokkenheid, motivatie en productiviteit, ook bij thuiswerk situaties. Het creëren van een ergonomische en aangename werkomgeving draagt bij aan een hogere werktevredenheid en bevordert het succes van het nieuwe werken.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 5 september 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen