Zoek je een goede, degelijke werkbroek? Hier moet je op letten!

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Een praktische, veilige en comfortabele werkbroek maakt je werk makkelijker en zorgt voor een professionele uitstraling. In sommige omstandigheden is een werkbroek dragen zelfs verplicht. Lees hier alles over werkbroeken en waarop je moet letten als je er een wil kopen!

Wettelijke bepalingen voor geschikte werkkleding

Werkkleding kan worden verplicht. Dat is afhankelijk van wat er uit de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) komt. Maar ook als de hygiëne of veiligheid niet in het geding is, kan de werkgever werkkleding verplichten. Bijvoorbeeld voor de herkenbaarheid en uniformiteit. Zeker wanneer het werk specifieke veiligheidsrisico’s inhoudt, is het dragen van veiligheidskleding natuurlijk een must.

Let op: werkkleding en veiligheidskleding zijn niet hetzelfde. Veiligheidskleding valt onder de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) die waken over jouw veiligheid en die van je collega’s. Werkkleding voorkomt eerder dat je vuil wordt. In deze whitepaper lees je meer over veiligheidskleding.

Een lange broek op het werk?

Een gewone lange broek is dus eigenlijk geen PBM, maar in de horeca en de zorg- en bouwsector valt het kledingstuk vaak wél onder die categorie. Medewerkers moeten hier vaak verplicht een lange broek dragen. De werkgever kan natuurlijk bepaalde kledingvoorschriften stellen, maar de RI&E kan onderstrepen waarom een lange broek verplicht is.

Wanneer mag een korte broek op het werk?

Alle werkgevers moeten verplicht een RI&E uitvoeren. Daaruit kan bijvoorbeeld blijken of een korte broek wel of niet verboden is. Het antwoord op deze vragen wijst je al in de juiste richting:

  • Worden medewerkers blootgesteld aan chemische, biologische en kankerverwekkende middelen?

  • Werken ze met, of in de buurt van, hete of gloeiende materialen of stoffen?

  • Werken ze in een warme omgeving (bijvoorbeeld bij ovens, op een bouwplaats of in ruimtes zonder airconditioning)?

  • Zijn er scherpe materialen aanwezig op de werkvloer?

Moet je minstens een keer ‘ja’ antwoorden op bovenstaande vragen? En verhoogt het dragen van een korte broek het risico op letsel? Dan moet je de korte broek verbieden. De lange broek doet dan eigenlijk dienst als PBM. Als er geen verhoogd risico is, kunnen je medewerkers gerust een korte broek dragen. Vraag voor de zekerheid altijd advies van de preventiemedewerker.

Soorten werkbroeken

1. Reflecterende werkbroeken

Reflecterende broeken zorgen voor extra zichtbaarheid en komen dus goed van pas in werkomstandigheden met verminderd zicht. Ze zijn beschikbaar in verschillende fluorescerende kleuren, voornamelijk geel en oranje, en met reflecterende stroken. Voor sommige werknemers is hoge zichtbaarheidskleding verplicht, denk aan wegwerkers en mensen die aan het spoor werken. Die verhoogde zichtbaarheid is enorm belangrijk voor de veiligheid.

2. Korte en lange werkbroeken

Korte werkbroeken zijn natuurlijk fijn bij hoge temperaturen. Let wel erop dat de hygiëne of veiligheid niet gevaar loopt: soms is het dragen van een korte werkbroek echt niet mogelijk. Een van de nadelen is immers dat de onderbenen niet beschermd zijn – wat dus een hoog veiligheidsrisico inhoudt. Werk je met vuur of giftige stoffen? Dan moet je toch echt een lange broek dragen.

Kun jij wel een korte broek dragen op werk, maar twijfel je of een lange broek soms niet aangenamer is? Dan kun je een ‘piraatbroek’ overwegen: een driekwartsbroek waarmee je toch iets meer verkoeling krijgt, maar toch nog voldoende bescherming biedt. Een lange broek is dan weer fijn wanneer het buiten koud is, of wanneer je moet werken bij lage temperaturen.

3. Regenbroeken

Je raadt het al: regenbroeken zijn ideaal wanneer je in regenweer moet werken. De meeste modellen hebben ook reflectende stroken om je extra zichtbaar te maken, ook in slechte weersomstandigheden.

4. Werkbroeken voor dames

Vroeger moesten vrouwen werkbroeken voor mannen dragen, maar dan in een kleiner maatje. Het vrouwelijk lichaam is natuurlijk anders dan het mannelijk en daarom hebben vrouwen een andere pasvorm nodig voor hun werkbroeken. Dat hebben fabrikanten inmiddels gelukkig door. Werkbroeken voor dames zitten beter en geven een veilig en comfortabel gevoel. Er worden ook broeken in stretchmateriaal gemaakt, zodat iedereen een passende broek kan vinden. Wist je dat er ook steeds meer werkschoenen voor dames op de markt komen?

Materiaal van de werkbroek

Werkbroeken kunnen gemaakt zijn van natuurlijke katoenvezel, een combinatie van polyester en katoen of van stretchstof. Katoenvezel staat bekend om zijn huidvriendelijke eigenschappen; de combinatie van polyester en katoen zou de kleur van de broek beter vasthouden en stretchstof zorgt natuurlijk voor draagcomfort.

Werken jij en je collega’s regelmatig met vuur of is een van je voornaamste activiteiten lassen? Dan is een vlamvertragende werkbroek verplicht. Dit soort broeken wordt meestal gemaakt van (een mix van) modacryl (een synthetische vezel), aramide (polymeren), katoenvezel en polyester. De samenstelling van de stoffen heeft een invloed op bijvoorbeeld het aantal wasbeurten dat de kleding kan verdragen, het behoud van de kleur, de slijtage en uiteraard in welke mate de broek vlamvertragend blijft werken.

Verschillende modellen

Sommige werkbroeken hebben ingebouwde kniebescherming of kun je voor extra versterking op de knieën zorgen met aparte inzetstukken. De losse kniekussens zijn het handigst: je bent optimaal beschermd, maar je kunt je werkbroek ook zonder bescherming dragen wanneer die niet noodzakelijk is. Ten slotte zijn werkbroeken met voldoende zakken erg populair. Die zakken zijn natuurlijk handig om je materiaal bij de hand te houden.

Manutan helpt je graag

Bekijk ons volledige assortiment werkbroeken in onze webshop. Zoek je nog andere informatie over veiligheid op de werkvloer of ben je bijvoorbeeld op zoek naar werkkleding voor elke branche of veiligheidsschoenen? Lees dan de andere artikels op onze blog. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met onze helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 19 juli 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen