Koopwijzer: ‘Made in Europe’ afvalscheidingsbakken voor buiten

Afvalbeheer

Milieubescherming is hét onderwerp dat iedereen vandaag bezighoudt, en daarbij spelen ondernemingen een sleutelrol. Zij kunnen op verschillende manieren hun steentje bijdragen aan deze enorme inspanning, bijvoorbeeld door hun afval te recyclen … én te kiezen voor Europese leveranciers. Met deze complete gids zet je een efficiënt afvalscheidingssysteem op poten in jouw bedrijf met behulp van ‘Made in Europe’ afvalscheidingsbakken voor buiten.

In dit blog leggen we de focus vooral op afvalscheiding, terwijl het ook kan zijn dat je juist kiest voor nascheiding. Benieuwd wat het beste bij jouw bedrijf past? Bekijk onze infographic.

Wat moet je vooraf weten om de juiste buitenvuilnisbakken te kiezen?

Voordat je recyclingbakken voor buiten inkoopt, is het essentieel dat je nagaat wat er precies nodig is. Zo’n stand van zaken van het afvalbeheer in je bedrijf begint met nagaan welke afvalstromen er precies zijn. Daarna onderzoek je waar je de vuilnisbakken het best plaatst en leg je een inkoopbudget vast.

De hoeveelheden en soorten afval in kaart brengen

Om te bepalen hoeveel vuilnisbakken je nodig hebt en hoe groot (capaciteit in liter) die moeten zijn, onderzoek je eerst hoeveel afval er ontstaat op elke afdeling van je bedrijf en om welke soorten het gaat. Daarbij stel je niet alleen een balans op van het aantal liter geproduceerd afval, maar hou je ook rekening met de behoeften en verwachtingen van de medewerkers. Zo maak je afvalsortering ook voor hen relevant.

Als volgende stap bekijk je welke vuilnisbakken je nodig hebt voor het afval dat wordt weggegooid door bezoekers, klanten, leveranciers, voorbijgangers enzovoort. Tot slot is het een goed idee om informatie in te winnen over recyclebare materialen. Hiervoor kun je terecht bij plaatselijke verenigingen en ondernemingen.

Heb je de stand van zaken opgesteld? Vergeet dan niet goed zichtbare én duidelijke pictogrammen op de vuilnisbakken te kleven. Zo ziet iedereen meteen welk afval in welke bak thuishoort. Communiceer intern over sorteren om je medewerkers erop te wijzen hoe belangrijk het is goed om te gaan met afval.

Hoe kies je de juiste plaats voor je recyclingbakken buiten?

De plaats waar je vuilnisbakken zullen komen, bepaalt welke eigenschappen ze moeten hebben. Bakken en containers die vaak worden blootgesteld aan zonlicht en temperatuurschommelingen, moeten van weerbestendig materiaal gemaakt zijn. En als je vuilnisbakken op een niet-overdekte plaats staan, moeten ze tegen de regen zijn beschut.

Bovendien moeten de vuilnisbakken harmonieus in de omgeving opgaan. Qua ontwerp en materialen moeten ze dus passen bij het landschap en de omringende gebouwen.

Een ander criterium waarmee je rekening moet houden, is de veiligheid. Bij vuilnisbakken die op een publiek toegankelijke plek staan, is het risico groter dat ze gestolen, verplaatst of beschadigd worden. In zulke omgevingen is het dus aangewezen om voor speciale vuilnisbakken te kiezen die daar een stokje voor steken.

Je inkoopbudget voor buitenvuilnisbakken beheren

Leg je budget vooraf vast en bepaal een bedrag voor elke vuilnisbak. Zo weet je in welke prijscategorie je moet zoeken.

Als je het budget voor vuilnisbakken efficiënt wilt beheren, moet je ook nagaan welke vuilnisbakken er binnen nodig zijn. Een groot deel van het afval dat in de recyclingbakken buiten terechtkomt, komt namelijk uit je bedrijfsgebouw zelf. Overal waar afval ontstaat, of dat nu op kantoor, in het bedrijfsrestaurant of in de productieruimtes is, moeten er geschikte vuilbakken ter beschikking staan.

Welke voordelen hebben ‘Made in Europe’ vuilnisbakken?

Kiezen voor ‘Made in Europe’ wanneer je materiaal inkoopt, heeft heel wat voordelen voor je bedrijf. Het houdt namelijk een aantal garanties in wat de productie en het transport van je producten betreft.

‘Made in Europe’ merken, een maatstaf voor kwaliteit

Als je binnen Europa koopt, weet je zeker dat je producten aan de geldende regels voldoen die opgelegd zijn door de Europese Unie en je land.

Die regels gaan voornamelijk over de samenstelling, het ontwerp en de kwaliteit van producten, en dat geldt dus ook voor afvalscheidingsbakken voor buiten. Bovendien zijn bedrijven die goederen verkopen in Europa verplicht transparant te werk te gaan, wat betekent dat hun producten traceerbaar moeten zijn.

De strategische troef van Europese partners

Als je goederen koopt in Europa in plaats van bij een leverancier aan de andere kant van de wereld, is de afstand die je producten moeten afleggen aanzienlijk kleiner. Die nabijheid maakt het veel makkelijker om je voorraad aan te vullen, en dat heeft dan weer een positieve invloed op de levertermijnen en prijzen voor de eindklant.

‘Made in Europe’ en MVO

MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) is vandaag de dag een agendapunt in elk bedrijf. Door een MVO-beleid in te voeren, kan een bedrijf zichzelf in de schijnwerpers zetten bij zijn partners, klanten en eigen teams.

‘Made in Europe’ kopen is een goede zet in het kader van een MVO-beleid, want:

  • Het bedrijf draagt bij aan de economische ontwikkeling in Europa.

  • De producten dragen Europese labels en MVO-certificaten.

  • De koolstofvoetafdruk voor het transport van de goederen blijft beperkt.

Hoe kies je de beste afvalscheidingsbakken voor buiten?

Er zijn verschillende soorten buitenvuilnisbakken, voor verschillende behoeften van bedrijven. De capaciteit, het openingssysteem, de markeringen … Daar moet je allemaal rekening mee houden. Maar hoe combineer je de mogelijkheden tot een afvalscheidingssysteem dat helemaal aansluit bij jouw bedrijf?

De ideale grootte voor het gebruik

De capaciteit van de vuilnisbakken moet groot genoeg zijn voor de hoeveelheid afval die erin wordt geworpen, rekening houdend met hoe vaak ze worden leeggemaakt. Ook moet het type vuilnisbak afgestemd zijn op de mensen die hem gebruiken. Zo past in een gemeenschappelijke vuilnismand of -bak bij de ingang van een gebouw of in een pauzelokaal vaak niet meer dan 100 liter. Voor fabrieksafval en verpakkingsmateriaal uit het magazijn heb je grotere containers nodig, die vaak een capaciteit van meer dan 1000 liter hebben.

Afvalscheidingsbakken voor buiten kiezen: hiermee moet je rekening houden

De fabrikanten van vuilnisbakken hebben verschillende assortimenten bakken, containers en manden voor buitenomgevingen ontwikkeld met verschillende kwaliteitsniveaus en prijzen voor elk budget. De vaakst voorkomende eigenschappen en opties zijn:

  • verschillende soorten vaste of verwijderbare deksels;

  • de mogelijkheid om het deksel met een slot te vergrendelen;

  • verschillende materialen voor buiten, zoals kunststof of metaal;

  • manden met of zonder vuilniszak;

  • vuilnisbakken met een asbak erbovenop;

  • verschillende bevestigingssystemen (aan de muur, op de grond, aan/op een paal);

  • verrijdbare vuilnisbakken met wieltjes;

  • modellen met verschillende vormen en hoogtes;

  • automatische sluiting voor gevaarlijke en licht ontvlambare producten.

Duidelijke markering voor verschillende vuilnisbakken

Hoe zorg je ervoor dat het afval in en rond je bedrijf ook daadwerkelijk kan worden gerecycled? Door duidelijk aan te geven welk afval in welke vuilnisbak thuishoort. Als je bijvoorbeeld op de hele site dezelfde kleurencode hanteert, zijn de sorteerbakken voor iedereen in je bedrijf beter herkenbaar.

Je kunt ook posters bij elke vuilnisbak ophangen met illustraties van de afvalstromen die erin thuishoren. Illustraties geven snel en doeltreffend informatie, vooral als bepaalde soorten afval uit dezelfde categorie anders moeten worden gesorteerd. Denk aan kunststoffen: die bestaan in talloze soorten en worden niet allemaal op dezelfde manier verwerkt en gerecycleerd.

Tot slot kan de vorm van de opening in het deksel aangeven welk afval erin mag: bekers, papier of karton, plastic flessen, metalen blikjes, sigarettenpeuken …

Zoals we eerder zeiden, is ook interne communicatie een uitstekende manier om gebruikers te laten weten hoe ze hun afval correct moeten sorteren én ervoor te zorgen dat ze dat ook goed doen.

Waarom afvalscheidingsbakken plaatsen buiten je gebouw?

Afvalscheidingsbakken zijn intussen in elk bedrijfsgebouw te vinden, maar vergeet niet dat ze ook in je buitenomgeving noodzakelijk zijn. Zulke voorzieningen verbeteren je bedrijfsimago, zijn goed voor je budget en blijken soms zelfs wettelijk verplicht.

Wat zijn de economische en ecologische voordelen van afvalscheiding in bedrijven?

Afvalscheiding in bedrijven is niet alleen wettelijk verplicht, maar heeft ook voordelen op economisch vlak. Een bedrijf dat afvalscheidingsbakken plaatst, moet namelijk ook nadenken over manieren om minder afval te produceren en niet-gebruikte materialen terug te winnen.

Uiteraard is afvalscheiding een punt bovenaan de milieu-agenda. Door afval te scheiden, zorgen we ervoor dat die materialen kunnen worden gerecycled en verwerkt in nieuwe producten. Er bestaan bijvoorbeeld recyclingketens voor metaal- en houtafval. Niet alleen winnen we zo belangrijke grondstoffen terug, er zijn ook minder fossiele brandstoffen, hout, kool, gas, water … nodig om ze te winnen en te verwerken.

Hoe verbetert afvalsortering het afvalbeheer in een bedrijf?

De juiste containers en afvalscheidingsbakken buiten ter beschikking stellen is essentieel voor een efficiënt en veilig afvalbeheer. Het afval wordt gesorteerd op basis van type (papier, kunststof, glas, metaal), verwerkingsmethode en risico.

Als je het deksel, de capaciteit en het materiaal van je buitenvuilnisbakken goed op jouw bedrijf afstemt, hebben je keuzes invloed op de recyclingkosten. Om die kosten te evalueren, moet je rekening houden met de tijd die werknemers nodig hebben om naar de vuilnisbakken te gaan en hun afval te sorteren. En als bepaalde terugwinbare materialen echt goed gescheiden worden, kun je ze zelfs doorverkopen aan inzamelingsbedrijven.

Wil je meer te weten komen over dit thema? Download dan onze whitepaper ‘Afvalbeheer binnen het bedrijf’.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Onze tips om je afval correct te scheiden

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 30 mei 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen