Werken zonder afval: 6 tips voor duurzaam ondernemen 

Duurzaamheid op de werkvloer

“Het beste afval is hetgeen dat nooit geproduceerd wordt”, hoor je wel eens zeggen. Dat klopt natuurlijk, maar afval compleet vermijden is in ons huidige lineaire economische model niet altijd makkelijk of zelfs mogelijk. Met de doelstelling om Nederland binnen een aantal decennia *circulair te laten zijn, worden er volop initiatieven bedacht om duurzaam ondernemen mogelijk te maken. Hieronder vind je 6 tips om afval binnen je onderneming tot een minimum te beperken.

1. Gebruikte artikelen inkopen

Het inkopen van gebruikte producten past volledig binnen de missie van een circulaire economie.  

2. De deeleconomie 

Koop producten niet voor iedereen in, maar laat de werknemers delen: “Hoe minder spullen, hoe minder afval!” Leg alle deelbare spullen, van gereedschap tot kantoorartikelen, in een deelkast om de deeleconomie op het werk te promoten. 

3. Repareren

Houd bij de aankoop van producten al rekening met de mogelijkheid tot reparatie (zodat je ze niet meteen hoeft weg te gooien als ze mankementen gaan vertonen). 

4. Hergebruik

Bied je collega’s producten aan die je kunt hergebruiken, zoals een drinkbeker en een waterfles (of een leuke koffiemok, ideaal om nieuwe collega’s mee te verwelkomen). 

Een ander belangrijk afvalproduct dat ook voorkomen (lees: hergebruikt) kan worden, zijn batterijen. Je kunt je batterijen inleveren of kiezen voor oplaadbare batterijen. Batterijen die je kunt opladen kun je tot wel honderd keer opnieuw gebruiken – tenminste, als je ze oplaadt met de juiste batterij-oplader.

5. Zuinig printen

Het ook mogelijk om, vooral op kantoor, papierverspilling te voorkomen door dubbelzijdig te printen. Hier geven we je 7 tips om zuinig printen toe te passen.

6. Gerecycled papier

Tot slot help je het milieu een handje door te kiezen voor gerecycled papier en door whiteboards te gebruiken in plaats van papier. Zo’n whiteboard kun je makkelijk afvegen, en daarna begin je gewoon opnieuw! 

Manutan helpt je graag

Heb je vragen over circulair ondernemen of wil je meer weten over het aanschaffen van gebruikte producten? Vraag dan advies aan de medewerkers van onze helpdesk, ze beantwoorden met plezier je vragen. Zoek je nog informatie over het gebruikte productenassortiment van Manutan of ben je  op zoek naar tips over duurzaam ondernemen? Lees dan de andere artikelen op onze blog.

* Circulaire economie houdt in dat materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, gerepareerd, opgeknapt, verhuurd, hergebruikt en gerecycleerd. De levenscyclus van een product neemt zodoende toe en als het einde van de levensduur is bereikt, worden alle onderdelen opnieuw in het productieproces gegoten om er nieuwe producten van te maken, zodat er geen afval meer ontstaat.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 17 juli 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen