Leveranciersmanagement – in 5 stappen, 40% besparen

Slim en efficiënt werken

Voor veel bedrijven is secundaire inkoop een bijzaak. De focus ligt op de primaire inkoop, zoals grondstoffen, halffabricaten en energie. De directe kosten van deze secundaire inkoop zijn vaak niet zo hoog, maar ongemerkt brengt dit inkoopproces veel verborgen kosten met zich mee. Met goed leveranciersmanagement kan meer bespaard worden dan gedacht. In de vorige serie blogs hebben we de 5 stappen beschreven. We zetten ze hieronder nogmaals kort op een rijtje.

Stap 1: breng je leveranciers in kaart

Bekijk eens goed hoeveel leveranciers bij jouw bedrijf geregistreerd staan. Ga er gerust van uit dat iedere werknemer ongeveer vijf voorkeursleveranciers heeft. Vermenigvuldig dat met het aantal medewerkers dat zelf bestelt, en je komt op een enorm aantal uit. En elke leverancier vraagt aandacht. Aandacht, die zich vertaalt in activiteiten zoals het onderhouden van de artikel- en bestelgegevens in de systemen, de prijs- en leveringsafspraken plus het onderhouden van de relatie.

Lees hier meer over hoe u uw secundaire inkoop in kaart brengt >>>

Stap 2: verkort de lijst met leveranciers

Het terugbrengen van het aantal leveranciers kan een enorme winst opleveren, maar is geen eenvoudige opgave. Bepaal eerst bij welke leveranciers maar een klein aantal producten wordt besteld en haal die uit het aanbod. Motiveer jouw handelwijze, maak duidelijke keuzes, maar zorg dat er nog wel wat te kiezen is voor de medewerkers. Als je kiest voor een grote leverancier, laat die dan ook, zeker in het begin, volop investeren in het opbouwen van de relatie met jouw eigen werknemers.

Lees hier meer over hoe u tot 25% kunt besparen op leveranciersonderhoud >>>

Stap 3: breng de bestelfrequentie omlaag en maak gebruik van een Purchase 2 Pay oplossing

Neem het aantal bestellers en bestelmomenten onder de loep. Breng de bestelfrequentie omlaag en optimaliseer het decentraal inkoopproces met een centraal beheerd Purcahse 2 Pay systeem. E-ordering, oftewel elektronisch bestellen, is mogelijk voor bedrijven in alle soorten en maten. Grotere bedrijven beschikken veelal over een eigen inkoopsysteem. Maar dergelijke oplossingen zijn ook steeds vaker beschikbaar in de cloud. Wij maken graag een integratie met jouw inkoopsysteem via een Punchout of statische catalogus.

Lees hier meer over hoe u tot 12% kunt besparen op inkoopkosten >>>

Stap 4: optimaliseer de interne distributie

Goed labelen van bestellingen bespaart niet alleen veel tijd, het voorkomt ook nog eens veel frustratie. Interne distributie begint met goede naamgeving van de afdelingen. Een eenduidige benaming is daarin heel belangrijk. Nog meer kosten zijn te besparen door de zendingen te bundelen. Manutan kan jouw bestellingen verzamelen en ze bijvoorbeeld eens per week leveren.

Lees hier meer over hoe u tot 8% kunt besparen op distributiekosten >>>

Stap 5: digitaliseer en automatiseer facturen

Het is bijna een onwerkelijk percentage, maar het is mogelijk de kosten met wel 75% te verlagen door over te stappen op digitale facturatie. Een eenvoudige oplossing is het ontvangen van de factuur in pdf. Er zijn verschillende vormen van elektronisch factureren. Van een eenvoudige e-mailoplossingen tot integratie via XML berichten. Voor alle vormen geldt dat de kans op fouten sterk gereduceerd wordt, omdat er minder hoeft te worden overgetypt en meer gegevens automatisch worden verwerkt.

Lees hier meer over hoe u tot 75% kunt besparen op administratiekosten >>>

In 5 stappen 40% besparen

Natuurlijk beseffen we dat deze 5 stappen tijd kosten. Daarom willen wij je hierbij graag helpen. Voor elke stap bieden we de nodige training en support. Gemak, overzicht en gebruikersvriendelijkheid staan daarbij voorop, zodat jij grip krijgt op de secundaire inkoop en tijd creëert voor activiteiten die er echt toe doen!

Wil je meer weten of een persoonlijk advies? Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wij helpen je graag verder hoe je in 5 stappen maar liefst 40% kan besparen op uw secundaire inkoop.

Bekijk ook de Manutan mogelijkheden aangaande E-procurement oplossingen

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 31 oktober 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen