Welke brandblusser heb ik nodig?

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Een brandblusser is omwille van de brandveiligheid verplicht in elke werkomgeving. Er zijn verschillende soorten blussers op de markt, die elk een eigen techniek gebruiken om een brand te blussen. Afhankelijk van het soort brand heb je dan ook een andere brandblusser nodig. In deze blog ontdek je welk type brandblusser het meest geschikt is voor jouw werkomgeving.

De brandklassen even voorstellen

Ieder type brandblusser – maar ook andere producten om een brand mee te bestrijden, zoals een branddeken – dient om bepaalde brandbare materialen te blussen. Hiervoor zijn vijf brandklassen in het leven geroepen. Lees hun omschrijving aandachtig door en bepaal welke brandbare materialen aanwezig zijn in jouw werkomgeving:

 • Brandklasse A: vaste, niet smeltende stoffen. Voorbeelden hiervan zijn verpakkingsmateriaal, papier, hout en textiel.
 • Brandklasse B: vloeistoffen en smeltende vaste stoffen. Denk hierbij aan verschillende soorten kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, was en vet.
 • Brandklasse C: gassen. Bijvoorbeeld lpg, butaan, propaan of aardgas.
 • Brandklasse D: metalen. Voorbeelden hiervan zijn aluminium, natrium en magnesium.
 • Brandklasse F: vetten. Alle soorten plantaardige en dierlijke vetten, bijvoorbeeld frituurvet.

Je merkt dat de classificatie van D naar F springt. Vroeger hoorde daar de brandklasse E tussen, voor branden die ontstaan door elektrische spanning. Maar aangezien elektriciteit op zich niet brandt (maar alleen brand kan veroorzaken), heeft men de klasse in kwestie geschrapt. Stel dat een laptop door een kortsluiting vuur vat, dan staat de computer in brand en gaat het dus om brandklasse A.

Brandblusser kopen volgens brandklasse

1.     Brandklasse A en B: schuimblusser, poederblusser of CO²-blusser

Om branden van klasse A of B te bestrijden, kun je je toevlucht nemen tot een schuimblusser, een poederblusser of een CO2-blusser.

Een schuimblusser

Een schuimblusser werkt met een mengsel van water en schuim. Het schuim zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij de brand kan komen, waardoor de brand dooft. Een schuimblusser heeft tal van voordelen, zoals:

 • een eenvoudige bediening (heel gebruiksvriendelijk: je hoeft alleen de pen eruit te trekken, het mondstuk naar de vuurbasis te richten, in het handvat te knijpen en de slang van links naar rechts te bewegen)
 • beperkte nevenschade bij het blussen
 • lange spuitduur
 • kan blussen onder spanning (tot 1.000 volt)
 • heeft een koelend effect, waardoor de kans op herontsteking daalt

Daartegenover staan ook enkele nadelen, zoals het feit dat een schuimblusser duurder is dan bijvoorbeeld een poederblusser en niet standaard vriesbestendig is.

Een poederblusser

Een poederblusser kan veel verschillende soorten branden blussen, waaronder die in brandklasse A en B. De voordelen van een poederblusapparaat?

 • Het is relatief goedkoop.
 • Het is vorstbestendig.
 • Het apparaat kan onder spanning blussen.

Het eerste nadeel is dat een poederblusser schade achterlaat. Het poeder bevat namelijk chemicaliën en zout en is moeilijk op te ruimen. Ten tweede trekt het vocht aan, wat de kans op kortsluiting en blijvende schade aan elektrische apparatuur verhoogt. Tot slot loop je met een poederblusser meer risico op een herontsteking, omdat het toestel amper een koelend effect heeft.

Een CO2-blusser

Een CO2-blusser of koolzuurblusser gebruik je bij beginnende branden in klasse B wanneer nevenschade absoluut voorkomen moet worden. Dit type is met andere woorden geschikt voor kostbare apparatuur, schakelkasten, telefooninstallaties en voor gebruik in keukens. Maar ook bij kleine vloeistofbranden (klasse B) werkt een CO2-blusser doeltreffend. Deze brandblusser bevat vloeibaar CO2 dat onder druk verandert in gas. Het gas wordt door dit proces gekoeld tot -80 graden Celsius.

De grote voordelen van een koolzuurblusser zijn dat het toestel:

 • een apparaat onder spanning snel en effectief blust
 • helemaal geen nevenschade veroorzaakt
 • vorstbestendig is

Maar de CO2-blusser heeft ook enkele nadelen. Hij kan vrieswonden veroorzaken en is verstikkend voor mens en dier. Een koolzuurblusser is bovendien zwaarder en dus lastiger te bedienen dan andere types brandblussers. Bovendien verwaait het product snel en is het relatief duur.

2.     Brandklasse C en D: poederblusser

Ook voor branden van klasse C en D kun je je toevlucht nemen tot een poederblusser, van respectievelijk klasse C of D. Een poederblusser van klasse D wordt ook weleens een metaalbrandblusser genoemd.

3.     Brandklasse F: schuimblusser of vetbrandblusser

Tot slot moet je oliën en vetten blussen met speciaal type schuimblusser of een vetbrandblusser. Dit laatste blusmiddel werkt op basis van blusschuim dat een laag legt over de brandende vloeistof om ze af te sluiten én een verkoelend effect heeft, waardoor de temperatuur van het vet of de olie snel daalt. Een vetblusser is daarnaast ook geschikt voor het blussen van andere vloeistoffen (klasse A).

4.     Samengevat

Dit schema helpt je wellicht om het overzicht te bewaren.

Brandklasse Poeder ABC Poeder D Schuim CO2 Vetblusser Water
A X X X
B X X X
C X
D X X
F X X

Welk type brandblusser voor welke werkplek?

Nu je de verschillende types brandblussers kent, kun je wellicht al raden dat voor thuisgebruik, maar ook voor kantoren en magazijnen waar geen bijzonder brandbare materialen aanwezig zijn, schuimbrandblussers of poederbrandblussers volstaan. Daarbij is een poederbrandblusser een goede keuze in omgevingen waar nevenschade geen groot probleem vormt, zoals in industriële bedrijven en landbouwbedrijven.

Voor ruimtes waar kostbare (elektrische) apparaten staan, zoals technische ruimtes en professionele keukens, zijn CO2-brandblussers dan weer de meest logische optie, terwijl vetblussers uiteraard aangewezen zijn in bijvoorbeeld frietkramen. Voor voertuigen ten slotte is een poederblusser zeer doeltreffend.

Andere aandachtspunten

Tot slot moet je bij de keuze van je brandblusser natuurlijk ook aandacht besteden aan andere omgevingsfactoren dan de (brandbaarheid van) de materialen in de buurt. Denk bijvoorbeeld na of je je brandblusapparaat buiten wil hangen, want niet elk toestel is daarvoor geschikt. Let in dat geval op de vorstbestendigheid van de inhoud, maar ook op de aanwezigheid van een weerbestendige buitencoating. Tot slot heb je misschien nood aan bepaalde accessoires, zoals een hoes voor je brandblusser of een magneetsteun om je toestel aan een metalen wand op te hangen.

Wij helpen je graag

Neem gerust een kijkje op onze webshop om al ons brandpreventie- en bestrijdingsmateriaal te ontdekken, of laat je inspireren door onze blogs over brandveiligheid en veilig werken in het algemeen. Wil je meer weten over brandblussers of twijfel je nog welk apparaat het beste past in jouw werkomgeving? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Volg Manutan op