Is aanrijdbeveiliging verplicht?

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Ja, aanrijdbeveiliging in magazijnen is wettelijk verplicht in Nederland. Het is essentieel om zware ongelukken te voorkomen en moet worden toegepast op alle hoeken en kopse kanten van een stelling.

Aanrijdbeveiliging is verplicht volgens de Nederlandse Wetgeving.

Wat is Aanrijdbeveiliging?

Aanrijdbeveiliging is een systeem van beschermende barrières die zijn ontworpen om magazijnstellingen, muren, en andere structuren te beschermen tegen schade veroorzaakt door voertuigen zoals heftrucks. Deze beschermende maatregelen kunnen bestaan uit stalen of kunststof behuizingen die strategisch zijn geplaatst om botsingen te absorberen en te voorkomen dat voertuigen direct in contact komen met kwetsbare structuren. Manutan EXPERT biedt verschillende soorten aanrijbescherming, zoals stootranden, die geschikt zijn voor de specifieke behoeften en lay-out van elk magazijn. Het juiste type en de juiste plaatsing van aanrijdbeveiliging kunnen de veiligheid en efficiëntie van een magazijn aanzienlijk verhogen, terwijl ze ook helpen om te voldoen aan de wettelijke vereisten.

Waarom is aanrijdbeveiliging verplicht?

Aanrijdbeveiliging is niet alleen een essentieel onderdeel van de veiligheid infrastructuur in een magazijn, maar het is ook een wettelijke verplichting. De reden achter deze verplichting is veelzijdig en omvat de bescherming van mensen en eigendommen, het behoud van goederen en infrastructuur, en de naleving van nationale en Europese wetgeving. Hieronder gaan we dieper in op de belangrijkste redenen waarom aanrijdbeveiliging een onmisbaar en verplicht onderdeel is van elk magazijn.

Bescherming tegen ongelukken

Met de juiste aanrijdbeveiliging, zoals een schokdemper voor staanders van Manutan EXPERT, kunnen ernstige ongelukken worden voorkomen. Ze beschermen mensen, goederen en de infrastructuur van het magazijn.

Behoud van goederen en infrastructuur

Aanrijdbeveiliging, zoals een schokbestendige stootrand, speelt een cruciale rol in het beschermen van niet alleen mensen maar ook de goederen en de infrastructuur van het magazijn. In een druk magazijn waar voertuigen zoals heftrucks voortdurend in beweging zijn, kunnen botsingen met stellingen en andere structuren leiden tot aanzienlijke schade. Deze schade kan niet alleen leiden tot kostbare reparaties maar ook tot het verlies van waardevolle goederen. Aanrijdbeveiliging, zoals schokbestendige stootranden van Manutan EXPERT, absorbeert de impact en minimaliseert de kans op schade, waardoor de integriteit van het magazijn en de opgeslagen producten behouden blijft.

Naleving van de Wet

De Nederlandse wetgeving en Europese normen, zoals de NEN-EN 15635, stellen duidelijke eisen aan de aanrijdbeveiliging in magazijnen. Deze regels zijn er om de veiligheid van werknemers te waarborgen en om ervoor te zorgen dat de magazijn infrastructuur voldoet aan de gestandaardiseerde veiligheidsnormen. Manutan EXPERT biedt producten die voldoen aan deze normen. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes, juridische problemen, en zelfs tot sluiting van het magazijn. Daarom is het belangrijk om te investeren in goedgekeurde en gecertificeerde aanrijdbeveiliging die voldoet aan alle wettelijke vereisten.

Soorten aanrijdbeveiliging

Aanrijdbeveiliging in magazijnen en werkplekken komt in verschillende vormen, elk met een specifiek doel. Stalen hoekbeschermers worden gebruikt op kwetsbare hoeken, terwijl aanrijdbeschermers voor stellingen zijn ontworpen om de structuur en stabiliteit van magazijnstellingen te behouden. Schokbestendige stootranden bieden flexibele bescherming rond laaddocks en deuren, en speciale beschermers kunnen worden gebruikt voor kolommen en wanden. Er zijn ook flexibele aanrijdbeschermers die kunnen buigen bij impact en terugkeren naar hun oorspronkelijke vorm. De keuze van de juiste soort aanrijdbeveiliging hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard van de werkzaamheden, het type voertuigen, en de specifieke lay-out van de werkplek.

Implementatie en installatie van aanrijdbeveiliging

Het kiezen van de juiste aanrijdbeveiliging is slechts de eerste stap. De implementatie en installatie vereisen zorgvuldige planning en expertise. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen.

Analyse van de magazijnlay-out

Een gedetailleerde analyse van de magazijnlay-out helpt bij het identificeren van de meest kwetsbare gebieden die bescherming nodig hebben. Dit kan hoeken, kolommen, en doorgangen omvatten.

Selectie van het juiste type

Er is een breed scala aan aanrijdbeveiliging beschikbaar, variërend van stalen hoekbeschermers tot flexibele stootranden. De keuze hangt af van de specifieke behoeften en vereisten van het magazijn, zoals de lay-out, het type voertuigen dat wordt gebruikt, en de aard van de opgeslagen goederen.

Professionele installatie

Een correcte installatie is belangrijk voor de effectiviteit van de aanrijdbeveiliging. Dit kan het inschakelen van professionals vereisen om ervoor te zorgen dat de beschermers correct zijn geplaatst en verankerd.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Manutan draagt graag een steentje bij!

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 13 oktober 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen