Onmisbare producten om je magazijn mee in te richten

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Ben je van plan om een nieuw magazijn in te richten? Of kan je huidige magazijn wel wat verbeteringen gebruiken – bijvoorbeeld omdat je medewerkers niet de juiste of voldoende kwalitatief materiaal hebben om hun werk goed te doen? Hieronder laten we zien welke producten van jouw magazijn een veilige en efficiënte werkplek maken, met extra tips voor de inrichting.

Producten vervoeren en stapelen

In een magazijn sla je goederen (tijdelijk) op, dus je kunt niet zonder hulpmiddelen om al die spullen naar de juiste plek te transporteren en ze efficiënt te stapelen. Een steekwagen (1), palletwagen (2) en rolcontainer (3) zijn dus onmisbaar in je magazijn.

Moeten je medewerkers de steekwagen kunnen meenemen, of krijgt hij een vaste plek? In het eerste geval is een inklapbare variant het best, want die kun je makkelijk vervoeren. Bij een palletwagen moet je bij de keuze letten op het draagvermogen, het gebruiksgemak, de ergonomie, de lengte van de vorken, het formaat (zijn de gangen van je magazijn wel breed genoeg voor het exemplaar dat je op het oog hebt?) en het type wielen. Ook een rolcontainer helpt je om goederen door je magazijn te vervoeren. Je hebt verschillende soorten rolcontainers, dus je vindt er altijd eentje die past bij wat je moet vervoeren. Denk aan varianten met een groot volume voor omvangrijke goederen of met een antisliplegbord voor breekbare materialen.

Palletwagens brengen een vracht maximaal vijftien centimeter omhoog, dus ze kunnen niet echt helpen om te stapelen. Wil je producten toch op elkaar kunnen stapelen? Gelijk heb je, want door in de hoogte te werken, bespaar je veel kostbare ruimte. Kies in dat geval voor een heftafel, een stapelaar of een vorkheftruck (4), en vraag naar de beschikbare accessoires. Voor vatentransport moet je bijvoorbeeld een speciale haak aan je heftruck hebben.

Rollenbaan: maak de juiste keuze

Natuurlijk hoeven magazijnmedewerkers niet elk product apart op hun steek- of palletwagen te laden. Een rollenbaan of transportband (5) helpt hen daarbij. Daar heb je verschillende soorten van. Opnieuw is de beste keuze voor jouw magazijn afhankelijk van de goederen die je vervoert (de maximale belasting van een rollenbaan staat bijvoorbeeld op het apparaat en geldt voor producten die met een snelheid van tien meter per minuut over de baan gaan), maar ook van de manier waarop goederen contact maken met de baan (hebben ze een platte bodem of niet, zijn er scherpe randen, …) en van de afmetingen van de goederen.

Je magazijn inrichten met stellingen

Geen magazijn zonder stellingen! Met palletstellingen (6) verhoog je de opslagcapaciteit én de omslagsnelheid. Maar er zijn ook verschillende andere soorten stellingen beschikbaar, zoals zwaarlaststellingen (7) of breedvakstellingen. Accessoires, zoals stapelbare bakken en ladebakken, zijn dan weer slimme ruimtewinners als de schapruimte in je magazijn ontoereikend is.

Afval scheiden en sorteren

In een magazijn ontstaan verschillende afvalstromen, en goed sorteren is een must (en voor elk bedrijf overigens wettelijk verplicht). Afval scheiden wordt veel makkelijker met handige afvalbakken en containers (8). Moeten jullie veel verpakkingsfolie weggooien? Dan doe je je team vast een plezier met een grote afvalzak in een afvalzakhouder (9).

Veiligheid voorop in je magazijn

Bovendien kun je de kans op ongelukken in je magazijn tot een minimum beperken met deze veiligheidshulpmiddelen:

  1. Een veiligheidsspiegel of dodehoekspiegel (10)

  2. Stellingbeveiliging, zoals doorvalbeveiliging, verankering en aanrijdbeveiliging

  3. Vloermarkering (11), zodat het magazijn een gestructureerde omgeving wordt

Tot slot: enkele tips!

De ABC-methode  is erg populair voor magazijninrichting, en de methode houdt rekening met de omloopsnelheid van de verschillende producten die opgeslagen liggen. Maar je kunt nog meer doen, zoals de kans op vergissingen beperken door dezelfde soort goederen níet naast elkaar te leggen. Je kunt daarnaast ook aan je magazijnmedewerkers vragen wat volgens hen beter kan. Zij hebben zeker veel goede ideeën over een optimale inrichting voor  het magazijn!

Meer informatie nodig over onze producten? Bel gerust naar onze helpdesk, of lees meer over ons projectteam dat instaat voor de totaalinrichting van magazijnen.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Manutan draagt graag een steentje bij!

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 15 januari 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen