Koopwijzer: verzenddozen en verpakkingsmateriaal voor je pakketten

Slim en efficiënt werken

We kopen meer en meer via webshops – zo veel zelfs dat bezorgers moeite hebben om al die pakketten in korte tijd bij de consument krijgen. Want al die online aankopen moeten natuurlijk niet alleen snel, maar ook veilig en ongeschonden op hun bestemming aankomen. Voor dat laatste zijn de juiste verzenddozen en verpakkingstape belangrijk. In deze koopwijzer helpen we je om de juiste dozen, enveloppen en postpakketten te selecteren voor jouw pakketten. Verzenddozen bestaan in alle soorten en maten, en er zijn best wel wat factoren waarop je moet letten bij het verzenddozen kopen en gebruiken.

Het beste verpakkingsmateriaal voor jouw product

Bij de keuze voor het juiste verpakkingsmateriaal spelen drie criteria een belangrijke rol:

  • De aardvan het product dat je wil verzenden: gaat het om platte of opgerolde items of documenten? Ga je multimedia met de post versturen, of misschien hele grote voorwerpen?

  • De kwetsbaarheidvan je product: het is vanzelfsprekend dat je breekbare producten of producten die gevoelig zijn voor krassen en stoten extra zorgvuldig verpakt.

  • Budget: sommige verzendmaterialen zijn bijzonder voordelig, zoals standaard dozen van enkellaags of dubbellaags golfkarton.

Nu je weet waarop je moet letten, ben je wellicht benieuwd naar de opties …

Verschillende soorten verpakkingsmateriaal

Voor het verzenden van pakketten denk je misschien meteen aan verzenddozen. Hoewel die inderdaad enorm populair zijn, bestaan er nog talloze andere mogelijkheden die je kunt overwegen. Want een USB-stick hoef je natuurlijk niet in een grote doos te versturen.

1.     Documenten verzenden

Om documenten te verzenden, zoals brochures, catalogi, dossiers en boeken, heb je in essentie drie opties. Je kunt kiezen voor verzenddozen, die een maximale bescherming bieden, eenvoudig te vouwen zijn én dankzij hun diverse afmetingen prima af te stemmen zijn op je product. Er bestaan bijvoorbeeld platte verzenddozen (in het zogenaamde boekformaat). We gaan hieronder dieper in op de verschillende soorten verzenddozen. Daarnaast zijn enveloppen of hoezen van karton ideaal voor platte documenten zoals een dunne brochure of catalogus. De extra sterke varianten zijn het beste voor standaard verzendingen.

2.     Opgerolde documenten verzenden

Opgerolde documenten zijn een klasse apart. Posters, tekeneningen en foto’s verstuur je het beste in een klassieke ronde verzendkoker die je afsluit met een plastic dop. Met zo’n verzendkoker ben je goedkoop uit. Trapeziumvorminge verzendkokers hebben dan weer als voordeel dat ze vaak nog door de brievenbus kunnen en dat scheelt weer verzendkosten. Je sluit ze met een lipje.

3.     Multimedia verzenden

Moet je cd-roms, cd’s, dvd’s, cassettes, UBS-sticks of andere multimedia opsturen? Of kleine spullen? Dan zijn luchtkussenenveloppen of enveloppen met noppenfolie je beste optie. Een verzenddoos van karton heeft dan weer als voordeel dat je product in een bijzonder stijve (en dus veilige) verpakking zit, terwijl verzenddozen met schuimrubber diezelfde veiligheid garanderen dankzij hun beschermende voering.

4.     Grote stukken verzenden

Tot slot zijn kartonnen dozen de slimste keuze voor de verzending van grote stukken zoals uit de kluiten gewassen cadeaus, industriële producten, flessen, digitale apparatuur, en ga zo maar door. Met een postdoos zit je safe, omdat zo’n doos ultrasterk is. Uit het grote aanbod dozen kies je zelf welke sterkte je nodig hebt. Verhuisdozen heb je bijvoorbeeld met enkellaagsdubbellaags of drielaags golfkarton, en die opties heb je ook bij gewone kartonnen dozen.

Verzenddozen kopen … en sluiten met tape

Verzenddozen bieden een maximale bescherming en zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Via onze webshop kun je met eenvoudige schuifbalken aangeven welke doorsnede je doos moet hebben, welke breedte en welke hoogte. Ook de maximale belasting kun je aanduiden. Wil je het extra veilig houden, dan zijn dozen met beschermmateriaal, zoals de schuimrubberen voering waar we eerder over vertelden, een slimme zet.

Welke doos je ook kiest: het is natuurlijk ook belangrijk om ze ook goed te sluiten. Veilig verzenden gaat daarom samen met het gebruik van degelijke verpakkingstape. Wanneer je een zware zending in een sterke doos stopt en vervolgens slechte tape gebruikt, is het risico groot dat de tape loslaat en de lading beschadigd raakt. Andersom maakt een stevige tape van een lichtere doos een veiliger verpakkingsmateriaal.

Ergonomisch pakketten verzendklaar maken

Wil je tot slot op een ergonomische, comfortabele en efficiënte manier je pakketten verzendklaar kunnen maken? Dan heb je een inpaktafel nodig, die idealiter in hoogte verstelbaar is. Op onze blog sommen we alle aandachtspunten hierbij op!

Manutan helpt je je pakketten veilig bezorgen

Met deze koopwijzer heb je een goed beeld van wat er zoal komt kijken bij verzenddozen kopen. Ons volledige assortiment dozen, enveloppen en postpakketten vind je in onze webshop. Onze blog biedt dan weer veel inspiratie voor onder meer magazijninrichting, zodat je de bestellingen in een veilige en ergonomische omgeving kunt verpakken. Nog vragen? Neem gerust contact op met onze helpdesk. Onze medewerkers helpen je graag verder!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 22 december 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen