Waarom goede ventilatie zo belangrijk is op de werkvloer

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Nu we met z’n allen weer wat meer naar kantoor gaan, is het extra belangrijk om de werkplek goed te ventileren. Zéker als dat ene hardnekkige virus naar alle waarschijnlijkheid zijn plek in de samenleving blijft opeisen. Ook in het magazijn en zelfs in je thuis- of flexkantoor is een aanvoer van frisse lucht, en dus een gezond binnenklimaat, noodzakelijk als je kwaaltjes en productiviteitsverlies wil voorkomen.

Gezonde lucht, gezonde medewerkers

In de wintermaanden brengen Nederlanders zo’n negentig procent van de tijd binnen door, al wil twee derde wel graag meer buiten zijn. Je verwacht misschien dat je binnen minder in aanraking komt met schadelijke lucht, maar dat is niet zo. Volgens het Longfonds kan een ongezond binnenklimaat (de lucht en de omgeving binnenskamers) klachten voor de korte en langere termijn opleveren, waaronder de ontwikkeling van astma en infecties aan de luchtwegen. Het kan zelfs leiden tot hart- en vaatziekten, kanker en koolmonoxidevergiftiging.

In de jaren tachtig introduceerde de wereldgezondheidsorganisatie WHO de term Sick building syndrome: een reeks gezondheidsklachten zoals een droge huid, droge ogen en keelpijn die het welzijn van medewerkers in gevaar brengen. Toen al schatte de WHO dat tien tot twintig procent van de nieuwe kantoren in het westen met problemen met de binnenlucht kampte.

Maar niet alleen de gezondheid, ook de productiviteit lijdt onder een slecht binnenklimaat. Een hoge CO2-concentratie kan vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken, waardoor medewerkers minder efficiënt werken. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat medewerkers die een hogere werkdruk ervaren meer last hebben van een ongezond binnenklimaat dan collega’s die minder onder stress staan. Een slecht binnenklimaat kan zelfs een productiviteitsverlies opleveren van 3.600 euro per medewerker per jaar. Een betere luchtkwaliteit is dan ook belangrijk voor 58 procent van de medewerkers.

Tijd dus om het binnenklimaat onder handen te nemen, ook in jouw bedrijf.

De oorzaken van een ondermaats binnenklimaat

De binnenlucht wordt vervuild door alles wat we dagelijks doen en waarmee we in contact komen. Eén oorzaak kunnen we helaas niet omzeilen, en dat is CO2. Dat ademen we nu eenmaal allemaal uit. Maar er zijn ook andere oorzaken voor een ongezond binnenklimaat. Denk aan de materialen waarvan een gebouw is gemaakt. Of het gebruik van schadelijke stoffen, zoals schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen. Ook binnen roken, koken en douchen hebben een slechte invloed op het binnenklimaat.

Maar je hoeft de oorzaak niet altijd binnenshuis te zoeken. Zo kunnen schadelijke stoffen van buiten ook hun weg naar binnen vinden, zoals fijnstof dat uit wagens ontsnapt. Ook virussen en bacteriën komen graag bij je over de vloer.

Binnenklimaat: buitengewoon belangrijk

Onder binnenklimaat valt niet alleen schone lucht, maar ook de vochtigheidsgraad en de binnentemperatuur in een ruimte. Sommigen durven zelfs geluid als vierde factor aan het rijtje toe te voegen.

1. Schone lucht

Een optimale luchtkwaliteit is misschien wel de belangrijkste factor voor een goed binnenklimaat. Ventileren is dus de boodschap. Er bestaan zowel natuurlijke als mechanische ventilatiesystemen.

Natuurlijke ventilatie gebeurt door je ramen en deuren open te zetten of door bijvoorbeeld roosters in ramen en gevels te plaatsen. De nadelen hiervan zijn dat een ruimte energie en warmte verliest, en ook dat de verse lucht niet gelijkmatig verdeeld wordt.

Mechanische ventilatie gebeurt door een ventilatiemotor die de afvoer van vervuilde lucht regelt via ventilatiekanalen. Je kunt zowel de snelheid waarmee als de frequentie waarop de lucht ververst moet worden instellen. Wil je dus niet elke dag een reminder zetten om je ramen en deuren te openen? Investeer dan in een mechanisch ventilatiesysteem. Let wel erop dat je om de zes maanden ventilatie-onderhoud plant om een optimale werking te garanderen.

Houd je het liever wat budgetvriendelijker? Dan kan een luchtreiniger al uitkomst bieden. In ons aanbod vind je luchtreinigers die geschikt zijn voor je (thuis)kantoor in alle prijscategorieën. Daarnaast hebben we ook draagbare afzuigapparaten, afzuigkappen, afzuigers en ventilators die werkplaatsen en magazijnen ontdoen van onder andere schadelijke dampen, geuren en stoffen.

Wist je trouwens dat er ook ventilatiesystemen bestaan met warmteterugwinning? Deze hebben twee ventilatoren. De ene zuigt zuivere lucht naar binnen, de andere blaast de gebruikte lucht naar buiten. Een warmtewisselaar circuleert de warmte van die gebruikte lucht en geeft die op zijn beurt weer af aan de verse lucht die naar binnen komt. Zo bespaar je energie.

2. Vochtigheidsgraad

De lucht op kantoor, in een magazijn of werkplaats mag niet te droog en niet te vochtig zijn. Zeker in een magazijn waar er bijvoorbeeld bederfbare goederen opgeslagen liggen, is het ontzettend belangrijk om het vochtgehalte goed te reguleren. Alleen zo garandeer je optimale opslagcondities en voorkom je schimmelvorming en zelfs problemen aan de luchtwegen bij medewerkers.

Om de juiste vochtigheidsgraad te creëren, kun je een beroep doen op luchtontvochtigers en –bevochtigers.

3. Binnentemperatuur

Naast ventilatie en de vochtigheidsgraad, draagt ook de binnentemperatuur bij aan een gezonde werkomgeving. De ideale temperatuur voor elke medewerker verschilt per persoon. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat de meest aangename binnentemperatuur tussen de 19 °C en 21 °C ligt.

De Arbowet geeft geen wettelijke minimumtemperatuur aan, maar is wel duidelijk over de maximumtemperatuur: bij temperaturen boven de 26 °C moet je maatregelen gaan nemen. Voor licht kantoorwerk geldt een maximum van 28 °C. Bij intensief lichamelijk werk mag het 26 °C zijn, maar moet er wel een voelbare luchtstroom zijn. Anders is 25 °C echt het maximum, het maximum voor zeer lichamelijk inspannend werk. Voel je daarbij geen luchtstroom? Dan mag het niet warmer zijn dan 23 °C. Zorg dus dat de temperatuur is afgestemd op de aard van het werk en let ook op de warmte van het gebruik van veiligheidskleding.

Worden medewerkers tijdelijk blootgesteld aan een temperatuurverschil, zoals een koude werkplaats in de winter, of een koud magazijn? Dan is een draagbare radiator de oplossing voor kleine ruimtes tot middelgrote werkplaatsen. Een oliekachel is geschikt voor een grote ruimte. Om tocht te voorkomen in een magazijn, kun je met strippendeuren werken.

Op kantoor zet je in de winter naar alle waarschijnlijkheid de centrale verwarming aan, of gebruik je een (extra) kachel. In de zomer kun je dan weer gebruikmaken van een (mobiele) airco of ventilator. Deze luchtkoeler werkt zelfs als ventilator, luchtbevochtiger én ionisator.

4. Geluid

Ook lawaai en een slechte akoestiek zijn onderschatte stoorzenders voor veel medewerkers. Ze leiden niet alleen tot productiviteitsverlies omdat medewerkers vaker afgeleid zijn. Ze verhogen ook de aanmaak van stresshormonen, waardoor er verschillende gezondheidsklachten kunnen optreden. Het gevolg? Meer ziekteverzuim.

Zorg dus dat je medewerkers niet gek worden van storende kantoorgeluiden. Investeer in akoestische scheidingswanden en akoestisch meubilair. Ook headsets bewijzen op een drukke werkvloer hun nut. Voor medewerkers in magazijnen en werkruimtes is goede gehoorbescherming onontbeerlijk

Meten is weten

Om de luchtkwaliteit op de werkplaats te monitoren, kun je CO2-metingen uitvoeren. Volgens de Arbowet mag de CO2-concentratie op werkplekken niet hoger dan 1200 ppm (parts per million) zijn. Bij voorkeur ligt dat cijfers een stuk lager, onder de 800 ppm.

Te veel CO2 – dat zich vooral bevindt in uitgeademde lucht – leidt tot kwaaltjes zoals hoofd- en keelpijn en minder aandacht. Merk je dat je medewerkers last hebben van het binnenklimaat? Schaf dan een CO2-meter aan en verzeker hen van een gezonde werkomgeving.

Manutan helpt je graag

Ontdek al onze producten voor een gezond binnenklimaat zodat je medewerkers prettig en productief kunnen werken. Vind je niet wat je zoekt of heb je extra informatie nodig? De helpdesk van Manutan staat voor je klaar. Krijg je graag specifiek advies op locatie? Ons projectteam helpt je graag verder.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 25 augustus 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen