Ergonomie op de werkvloer – hoe en waar begin je?

Ergonomie op de werkvloer

In 5 stappen naar een ergonomische werkomgeving

Zit je rechtop? Kunnen je voeten bij de vloer en zijn je schouders ontspannen? Is je bureaustoel goed ingesteld en is de muis die je gebruikt afgestemd op je hand? Worden zware lasten op de juiste manier getild om rugklachten te voorkomen? Ligt je gereedschap goed in de hand? Ongemerkt kan er ergonomisch gezien van alles mis gaan op de werkplek. Goed advies en goed materiaal zijn van essentieel belang voor je gezondheid en die van je collega’s. Alles bij elkaar een enorme klus. Dus waar begin je? Vijf handige stappen.

Stap 1:
Inventariseren op de werkvloer

Ergonomen kijken naar de arbeidsomstandigheden en de hulpmiddelen die bij het werk worden gebruikt. Er zijn vier soorten ergonomie te onderscheiden: fysiek, cognitief, taalergonomie en organisatie-ergonomie. Goede werkomstandigheden beperken zich dan ook niet tot een goede bureaustoel en voorkomen dat er zwaar getild moet worden. Ook een efficiënte organisatiestructuur en het vermijden van stress dragen bij aan goede ergonomische omstandigheden. Facilitair managers hebben in de praktijk het meest te maken met fysieke ergonomie. Niet alleen op kantoor, maar ook in tal van andere werkomgevingen zoals het magazijn of de werkplaats.

MagazijnDe meeste winst is te behalen met voorlichting en het aanschaffen van de juiste materialen. Maatwerk is daarbij van belang. Inventariseer welke klachten en wensen er zijn. Het wordt vaak vergeten, maar naar de afdeling gaan en gewoon vragen kan heel veel nuttige informatie opleveren. Zijn er voldoende bureaustoelen en werkplaatsstoelen die goed in te stellen zijn? Staat al het materiaal in de werkplaats op de juiste werkhoogte? Worden heftafels goed gebruikt? Wie heeft waar pijn en is dat met ander materiaal op te lossen?

Stap 2:
Overweeg een deskundig advies en/of neem zelf maatregelen

Uit zo’n snelle vragenronde kan blijken dat er zoveel klachten zijn dat externe hulp nodig is voor een echt goede inventarisatie, maar waarschijnlijk komen er ook allerlei problemen naar voren die zelf eenvoudig en snel zijn op te lossen. De schroevendraaiers blijken bijvoorbeeld voor pijnklachten te zorgen, omdat de handgrepen te klein zijn voor de grote handen van je monteur.

WerkplaatsVoor je overgaat tot het aanschaffen van nieuw gereedschap is het goed met je collega’s te overleggen en te testen. Veel materialen, van schroevendraaier en werkbank tot bureau en toetsenborden of muizen, zijn immers in veel verschillende varianten verkrijgbaar. Leveranciers kunnen je helpen met advies.

Stap 3:
Zorg dat goede materialen ook goed gebruikt worden

Goed materiaal heeft geen zin als het niet goed wordt gebruikt. Waarschijnlijk staan er op de werkvloer al stoelen die op alle mogelijke manieren in te stellen zijn naar de wens van de gebruiker. Maar zijn ze ook juist ingesteld? En zit je ook goed?

Te vaak zitten mensen verkeerd op hun stoel, meestal uit onwetendheid. Het kan dan ook lonen iedere maand een rondje over de werkvloer te maken en collega’s te helpen met hun stoel. Een ergonomische bureaustoel en werkplaatsstoel heeft weinig nut als hij niet juist of maar heel weinig wordt gebruikt.

ErgonomiepuntenErgonomen hebben uitvoerige beschrijvingen van de juiste instellingen van een bureau die eenvoudig online te vinden zijn. Aandachtspunten zijn de hoogte, de zithoek, de diepte, de armsteunen en de lendenondersteuning. De benen moeten bij de knieën een hoek van 90 graden maken. De zithoek komt minder nauw, maar ook die moet rond de 90 graden zijn. De zitting mag niet te diep zijn: er moet nog een vuistbreedte ruimte over zijn tussen knieholte en stoel. De armsteunen en lendenondersteuning moeten pas ingesteld worden als de rest van het lijf goed zit.

PrullenbakStap 4:
Overweeg ook onconventionele maatregelen

Iedereen op de werkvloer weet dat het geregeld nemen van een korte pauze belangrijk is, maar hoe vaak gebeurt dat ook echt? En is het wel mogelijk binnen de werkzaamheden? Overweeg ook eens onconventionele maatregelen om de hele werkvloer te stimuleren in beweging te komen. Een ‘verbod’ op het halen van koffie voor collega’s zorgt dat iedereen van zijn stoel komt. Dat de printer ver weg staat, lijkt onhandig, maar het zorgt wel voor meer loopjes. Kunnen de prullenbakken misschien op twee meter hoogte? Een basketbalnetje erboven nodigt uit tot het gooien van propjes, wat meteen weer de schouders een beetje los maakt. Of begin, onder werktijd, een tafeltenniscompetitie met een wedstrijdschema.

Stap 5:
Laat de aandacht niet verslappen

Ergonomie is vaak een onderwerp dat pas ter sprake komt als er veel klachten zijn. Vervolgens komen er allerlei maatregelen, speciale materialen en cursussen. Na verloop van tijd komt de klad er in en gebruikt het gros van de werknemers zijn lichaam weer verkeerd. Zorg daarom dat de aandacht niet verslapt. Een vast moment in je agenda om even de werkvloer op te lopen en je collega’s te observeren, is geen overbodige maatregel.

StoelendansOns breed assortiment ergonomische producten voor kantoor, magazijn, werkplaats vind je op manutan.nl Vragen over het juiste gebruik van stoelen? Hulp nodig bij het kiezen van het geschikte gereedschap? Contacteer onze helpdesk. We denken graag met je mee en geven vrijblijvend advies.

Volg Manutan op