Ergonomie: zo ga je vermoeidheid tegen!

Ergonomie op de werkvloer

’s Avonds op de bank ploffen en heerlijk ontspannen tv kijken, of met het gezin gezellig aan tafel schuiven voor het eten: zitten werkt zonder twijfel heerlijk ontspannend. Maar we zitten met z’n allen veel te véél! Zo’n 9 tot 11 uur per dag, is het indrukwekkende gemiddelde waarmee westerse landen uitpakken. Die stevige zittijd ligt vooral aan hoe de meeste mensen hun werkdag invullen, en dat leidt vaak tot vermoeidheid en een futloos gevoel. Lees hier hoe je het tij kunt keren!

ergonomie vermoeidheid

Ontspanningsruimtes die aanmoedigen om te bewegen

Een cosy corner is handig om te vergaderen of iets te bespreken, maar daarnaast heb je als organisatie een ontspanningsruimte nodig die uitnodigt tot actie, bijvoorbeeld om te pingpongen of tafelvoetballen. Beweging bevordert de bloeddoorstroming (ook naar de hersenen en naar de benen die soms zo zwaar aanvoelen) en geeft energie. Bovendien maak je door te sporten endorfines aan, waardoor je na een korte, actieve pauze dubbel zo enthousiast weer aan het werk gaat.

Bezoek elkaar vaker

Mailen is efficiënt en makkelijk, maar waarom zou je voor korte vragen niet even naar je collega wandelen? Zo heb je weer wat bewogen én krijg je snel reactie. De kantoorinrichting kan er overigens aan bijdragen dat werknemers meer bij elkaar langslopen: open eilanden moedigen dat soort contacten bijvoorbeeld extra aan.

Rechtstaand werken: ook dat is ergonomie

Ergonomie wordt vaak geassocieerd met de juiste bureaustoel en een goede zithouding. Dat klopt natuurlijk wel, maar er zijn nóg meer zaken waaraan je kunt denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bureau waaraan je zowel staand als zittend kunt werken? De afwisseling tussen zitten en staan maakt je productiever en vermindert de kans op rugklachten.

Geen idee hoe je ergonomie op de werkvloer kunt introduceren? Op onze blog vind je een handig plan waarmee je in slechts vijf stappen een ergonomische werkomgeving kunt creëren. De medewerkers van onze helpdesk staan bovendien altijd klaar om je te helpen.

Volg Manutan op