Hoe verbeter je de veiligheid en het welzijn van je medewerkers?

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Om de prestaties van een bedrijf te meten, moet je verder kijken dan alleen de verkoopcijfers. Ook het welzijn en de gezondheid van de werknemers spelen een belangrijke rol. Hoe zorg je voor meer veiligheid op het werk? Met de vuistregels van Manutan in dit artikel verbeter je gericht de werkomstandigheden én de veiligheid van je medewerkers.

Hoe verbeter je de veiligheid op de werkvloer?

Waarom de veiligheid op het werk verbeteren?

Meer veiligheid op de werkvloer helpt bedrijven om te groeien en zich verder te ontwikkelen. Bovendien zijn werkgevers wettelijk verplicht om over de veiligheid en de gezondheid van hun werknemers te waken. Daarom is veiligheid op het werk een prioriteit in het MVO-beleid van veel bedrijven.

Voor een magazijnverantwoordelijke is het een absolute noodzaak om zijn medewerkers veilig te houden. Op een plek waar de hele dag door transportwagens rondrijden, is het risico op een aanrijding steeds aanwezig. Ook valpartijen door het gewicht en formaat van de goederen die de medewerkers hanteren, zijn geen zeldzaamheid.

Tijdelijke of langdurige arbeidsongeschiktheid door een ongeval kost een bedrijf niet alleen handenvol geld, maar stuurt ook de organisatie op de werkvloer in de war en leidt tot een hogere werkdruk voor de collega’s. Benieuwd hoe je het risico op arbeidsongevallen verkleint en je medewerkers gezond houdt?

Welke stappen kun je zetten voor meer veiligheid op het werk?

Een actieplan om de veiligheid in je bedrijf te verhogen, steunt op drie pijlers: opleiding, informatie en preventie.

Opleiding van het personeel

Als je de veiligheid op de werkvloer wilt opkrikken, moet je je teams regelmatig wijzen op de regels die ze moeten naleven. Zo kun je in een magazijn een opleiding organiseren om de arbeiders te leren hoe ze efficiënt met zware lasten moeten omgaan. Dankzij die continue opvolging weten alle medewerkers perfect hoe ze de goederen in het magazijn veilig kunnen verplaatsen met transportkarren en op palletstellingen of rekken kunnen wegzetten.

Door risicopreventieworkshops te organiseren, help je je medewerkers om de veiligheidsregels onder de knie te krijgen. Bijvoorbeeld: in het magazijn moet het een gewoonte zijn om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te dragen.

Visuele hulpmiddelen

Onze hersenen slaan informatie efficiënter op als die visueel wordt gepresenteerd. Mensen onthouden namelijk 10% van wat ze horen, 20% van wat ze lezen en 80% van wat ze zien1. In magazijnomgevingen zijn visuele hulpmiddelen uiterst doeltreffend. Hang de veiligheidsinstructies uit op panelen en geef bij elke werkplek aan welke lichaamshouding het gezondst is voor de taken die er worden uitgevoerd. Breng ook markeringen aan op de magazijnvloer en werk een circulatieplan uit. Zo optimaliseer je de verkeersstromen in het gebouw en voorkom je aanrijdingen. Wijzigt er iets? Hou de veiligheidsaanwijzingen in het magazijn zeker up-to-date.

Conformiteitscontrole van het materiaal

Om het risico op ongevallen tot een minimum te beperken, moet je regelmatig controleren hoe het materiaal eraan toe is. Hoe zit het bijvoorbeeld met de wielen van de transportkarren, de conformiteit van de palletstellingen, de kwaliteit van de rekken en de pallets? Met preventief onderhoud verhoog je de veiligheid op de werkvloer gevoelig.

Hoe verbeter je de veiligheid door SSA’s te voorkomen?

Zware lasten, machinetrillingen, repetitieve handelingen en moeilijke werkhoudingen zijn de oorzaak van tal van spier- en skeletaandoeningen (SSA’s). Die kwalen zijn extreem pijnlijk en kunnen zelfs tot invaliditeit leiden. Hou dus zeker de volgende tips in het achterhoofd om SSA’s in het magazijn te voorkomen.

Richt de werkplekken ergonomisch in

Analyseer samen met de arbeiders elke werkplek en de lichaamshouding die ze er moeten aannemen. Organiseer samen met gezondheidsexperts workshops over ergonomisch werken en een doordacht ingerichte werkplek. Door de zithoogte van de stoelen aan te passen aan de medewerkers die ze gebruiken en de juiste wieltjes te kiezen, gaat de werkhouding van je teamleden er al sterk op vooruit.

Breng je organisatie in beweging

Voer een rotatie in tussen de teams. In een dynamische organisatie is afwisseling het sleutelwoord. Door regelmatig van werkpost te wisselen, doen je medewerkers ervaring op met verschillende functies. Ook zijn hun taken gevarieerder en voeren ze minder repetitieve handelingen uit.

Gebruik technologie

Door technologie in te zetten op de werkvloer kun je de fysieke inspanning en de werklast van het personeel aanzienlijk verlichten. In magazijnen zien we steeds meer gemotoriseerd materiaal zoals transportbanden voor pallets, stapelaars, heftafels of zelfs exoskeletten. Met zulke hulpmiddelen maak je het je medewerkers makkelijker en optimaliseer je de goederenstroom. Het resultaat: een winstgevender bedrijf.

Hoe zit het met welzijn?

Natuurlijk is het belangrijk dat je over de fysieke veiligheid van je medewerkers waakt en SSA’s voorkomt. Maar het is ook essentieel dat je hun welzijn op peil houdt.

Wat houdt welzijn op het werk in?

Bij welzijn op het werk gaat het erom maatregelen te treffen die de werkomstandigheden van je werknemers continu verbeteren, en daardoor ook meteen je bedrijf vlotter en efficiënter laten draaien.

Als je de werkomgeving volledig wilt optimaliseren, moet je alle aspecten ervan onder de loep nemen, zowel op individueel als op collectief vlak. Denk aan de moeilijkheid van de taken, stress, het evenwicht tussen werk en privéleven, handicaps, sociale bescherming … Het is de bedoeling dat je van het welzijn van je medewerkers een prioriteit maakt, en dat doe je door de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen.

Richt werk- en brainstormgroepen op

Een hoog tempo, dagelijkse belasting op de werkpost en regelmatige organisatorische wijzigingen zijn belangrijke oorzaken van stress op het werk. Door werkgroepen over stresspreventie te organiseren, geef je medewerkers uit alle geledingen van je bedrijf de kans om mee te zoeken naar oplossingen.

Moedig een vriendelijke managementstijl aan

Een gemotiveerde werknemer die zich helemaal kan ontplooien op het werk, is het toppunt van productiviteit. Maar vergeet niet dat de manager een belangrijke rol speelt in het fysieke en mentale welzijn van zijn team. Als je het welzijn op het werk wilt verbeteren, moeten je managers luisteren naar de mogelijke problemen die op de werkvloer leven. Daarbij kun je een bottom-upaanpak hanteren.

Door een luisterend oor te bieden als een werknemer ergens mee in zijn maag zit, geeft de manager blijk van erkenning en respect voor het werk dat die collega doet. Die aanpak draagt bij aan een gezond evenwicht tussen prestaties, werkdruk en het welzijn van het personeel.

Kort gezegd: ongevallen en SSA’s voorkomen in het magazijn is essentieel om de gezondheid en veiligheid van je medewerkers te waarborgen. Nu je weet hoe je te werk moet gaan om de veiligheid op het werk te verbeteren, hoef je alleen nog actie te ondernemen. Wil je je laten inspireren door de expertise van Manutan? Download onze whitepaper ‘Well-working’.

113 scientific reasons why your brain craves infographics, NeoMam Studio

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 31 augustus 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen