3 factoren voor een veilige werkomgeving

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Veiligheid op de bouwplaats en werkplaats is een belangrijke topic. Tegelijkertijd blijkt het in de praktijk soms een hele uitdaging om deze veiligheid ook daadwerkelijk goed te waarborgen. Kun je hier ook nog wel wat ondersteuning bij gebruiken? In dit blog zetten we drie basics rondom goede veiligheid op een rij.

Factor 1. Een helder beleid over veiligheid

Veiligheid begint voor een groot deel met bewustwording. Al moet er dan natuurlijk wel een helder beleid zijn rondom de veiligheid op de bouw- en werkplaats. Een actuele Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is hierbij een goed vertrekpunt. Deze bevat een inventarisatie van mogelijke risico’s inclusief de kans hierop en maatregelen om deze te verkleinen. Binnen de RI&E moeten in ieder geval de volgende gebieden opgenomen zijn:

  • Fysieke risico’s & ergonomie: bv. tillen, lang staan, beeldschermwerk, werken in ongemakkelijke houding

  • Psychosociale risico’s: bv. emotioneel zwaar werk, werkdruk, stress, agressie op het werk

  • Veiligheids- & omgevingsrisico’s: bv. valgevaar, aanrijdgevaar, werken in hitte of kou, lawaai

Deze risico’s prioriteer je vervolgens op basis van belangrijkheid zodat je een helder overzicht creëert van de aanwezige risico’s en de volgorde waarin deze opgepakt moeten worden. Meer weten over de Risico Inventarisatie & Evaluatie? Kijk dan op http://www.rie.nl/. Daarnaast is gedrag een zeer bepalende factor. Een goede voorlichting is daarom onmisbaar. Doe dit door bijvoorbeeld folderrekken met voorlichtingsfolders neer te zetten, voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren en/of iemand hiervoor verantwoordelijk te maken. Overigens bleek eerder al dat goede voorlichting geen overbodige luxe is. Zo blijkt uit onderzoek van Manutan dat aan ruim een derde van de werknemers de veiligheidsvoorschriften niet worden uitgelegd.

Factor 2. Passende veiligheidskleding

Goede veiligheidskleding beschermt werknemers tegen (onnodige) risico’s. Fijn om te hebben, maar ook verplicht voor de werkgever om beschikbaar te stellen. De RI&E geeft hierbij grotendeels antwoord op de vraag welke persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn. Veel voorkomende beschermingsmiddelen waaraan je kunt denken zijn:

Factor 3. Risico beperkende elementen

Naast een veiligheidsbeleid en beschermingsmiddelen kun je ook op de werkplek verschillende voorzorgsmaatregelen nemen. Ook hier geeft de RI&E een duidelijke leidraad qua benodigde elementen. Zeker op de bouwplaats, in het magazijn, werkplaats of fabriekshal zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Door in de juiste veiligheidsmiddelen te voorzien beperk je deze risico’s. Denk hierbij aan verkeersspiegels, beschermende beugels voor stellingen, maar ook veiligheidsborden die waarschuwen voor aanwezige gevaren zoals draaiende onderdelen, gevaarlijke stoffen of valgevaar. Meer weten? Bekijk dan ook ons blog over veiligheidskleding en veiligheid.

Tot zover onze tips. Meer weten? Bekijk dan ook onze andere blogs over veiligheid op de werkvloer of neem contact op met de Manutan helpdesk, we vertellen je graag meer.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 21 maart 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen