Koopwijzer: kies de juiste vitrine met Manutan EXPERT

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Veiligheid en samenhang op de werkvloer beginnen met duidelijke communicatie. Bedrijven zijn zelfs wettelijk verplicht om bepaalde informatie op te hangen voor hun medewerkers. Zo legt de Europese Unie op dat werkgevers instructies moeten uithangen om bepaalde risico’s in te perken en noodevacuaties vlot te laten verlopen. Een vitrine is een informatiekast die de documenten beschermt die erin worden opgehangen. Voor elk soort werkplek bestaat er wel een geknipt model. Met welke factoren moet je rekening houden bij het kiezen? Waarom zou je een milieuvriendelijk product kiezen? Wat zijn de voordelen van Manutan EXPERT? En welke verplichtingen moeten bedrijven naleven bij het ophangen van informatie? In deze gedetailleerde koopwijzer zetten we alles op een rijtje.

De juiste vitrine kiezen om je medewerkers efficiënt te informeren?

Wat is een vitrine?

Een vitrine is een kantoormeubel waarin je documenten veilig en goed leesbaar ophangt. Het is een informatiekast met een of meer ramen. Rond het glas zit een metalen frame en de kast heeft een of meer deuren waarachter je documenten ophangt. Bij sommige modellen kunnen de deuren op slot, zodat alleen bevoegde personen documenten kunnen ophangen en er geen papieren uit de vitrine verdwijnen. Hebben je documenten geen bescherming nodig? Dan volstaat een presentatierail vaak.

Binnenvitrines kom je tegen in de belangrijkste ruimtes van een bedrijf, zoals de receptie of het pauzelokaal. Buitenvitrines op een standaard staan meestal in de buurt van de ingang. Voor een optimale communicatie binnen het bedrijf moet de vitrine vooral goed zichtbaar zijn. Plaats ze dus op een drukke plaats waar zoveel mogelijk medewerkers voorbijkomen.

Kies de juiste vitrine dankzij deze vragen

Hieronder vind je de criteria waarmee je rekening moet houden als je een vitrine kiest voor je bedrijf.

Wordt de vitrine binnen of buiten geplaatst?

Het verschil tussen binnen- en buitenvitrines is hun weerbestendigheid. Een buitenvitrine staat veel meer bloot aan vocht, wind en regen. Daarom is ze gemaakt van weerbestendige materialen: zo gaat de vitrine langer mee en beschermt ze de opgehangen documenten in alle weersomstandigheden.

Krijgt de vitrine een plekje aan een muur?

Sommige vitrines hangen aan de muur, andere hebben een standaard. Voor een muurvitrine heb je een muur of scheidingswand nodig waaraan je ze kunt ophangen. Heb je geen muur of wand, dan kies je beter een ander systeem. Het spreekt voor zich dat de muur vrij moet zijn en niet achter een meubel of een ander obstakel verstopt mag zitten.

Een vitrine op een standaard kun je overal zetten en is makkelijk verplaatsbaar als het gebouw wordt heringericht. Er zijn vitrines met een vaste of een mobiele standaard.

Hoe ruim moet de vitrine zijn?

Hoeveel documenten moeten er tegelijkertijd in de kast passen om naar behoren te communiceren met iedereen binnen het bedrijf? Op basis hiervan bepaal je hoe groot de vitrine moet zijn. De grootte wordt uitgedrukt in het aantal A4-bladen (210 mm bij 297 mm). Een vitrine biedt plaats voor 1 tot 20 A4-bladen.

Hou ook rekening met de beschikbare ruimte op de plek waar je de vitrine wilt plaatsen. Soms is het slimmer om meerdere kleine modellen te nemen dan één groot model.

Welke achterwand is het meest geschikt?

De achterwand van een vitrine is meestal gemaakt van kurk, maar eigenlijk zijn er twee grote categorieën.

Magnetische vitrines herken je aan hun wit gelakte of geëmailleerde oppervlak. Daarop kun je niet alleen documenten met een magneet ophangen, maar ook schrijven.

Een achterwand van kurk ziet er natuurlijker uit, maar is ook gevoeliger voor vocht. Daarom wordt kurk uitsluitend voor binnenvitrines gebruikt.

Een deur van plexiglas of glas?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het budget en de vereisten van het bedrijf. Modellen met een deur van plexiglas zijn goedkoper en er is geen risico op glasbreuk bij een eventuele schok of stoot. Denk er ook aan dat meubels met glas in sommige bedrijven om veiligheidsredenen verboden zijn. Is dat het geval, dan is plexiglas de beste oplossing.

Glazen vitrinedeuren zijn bijna altijd gemaakt van veiligheidsglas, een geharde glassoort die minder snel breekt dan gewoon glas. Het voordeel van veiligheidsglas is dat het nooit dof wordt, waardoor de vitrine er altijd piekfijn uitziet.

Welke accessoires en opties kies ik?

Bij het bestellen moet je ook beslissen welke afwerking je wilt en welke accessoires je nodig hebt.

Er bestaan vitrines met verschillende openingssystemen, zoals een draaideur, een kantelende deur of schuifdeuren. Als je een draaideur of kantelende deur (die je naar boven toe openklapt) kiest, heb je genoeg ruimte nodig om de vitrine te openen. Daartegenover staat wel dat je de volledige achterwand kunt gebruiken. Bij vitrines met twee schuifdeuren heb je steeds slechts toegang tot de helft van de achterwand.

Andere opties zijn:

  • het type standaard;

  • de kleur van het frame;

  • de mogelijkheid om identieke of verschillende sloten te kiezen.

Is de achterwand van je vitrine een wit gelakt of geëmailleerd paneel? Vergeet dan niet om magneten te kopen om documenten op te hangen, en indien nodig stiften om op het paneel te schrijven. Voor een achterwand van kurk heb je punaises nodig.

De vitrines van Manutan EXPERT

Manutan EXPERT vind je twee soorten vitrines voor professionals. In deze twee categorieën zijn er verschillende modellen om uit te kiezen, zodat elke klant een vitrine vindt met de gewenste afmetingen en capaciteit. Ons assortiment groeit voortdurend, dus komen er regelmatig nieuwe wandvitrines bij.

De Manutan EXPERT-vitrine met draaideur heeft een deur van plexiglas. De vitrine met twee schuifdeuren is gemaakt met 5 mm dik veiligheidsglas. Beide producttypen zijn voorzien van sloten en worden geleverd met twee sleutels. Op hun paneel van gelakt staal kun je documenten ophangen met magneten.

De vitrines van Manutan EXPERT zijn milieuvriendelijk. Dankzij hun ergonomie komen ze het welzijn op het werk ten goede. Bovendien is hun verpakking volledig recycleerbaar. Het aluminium waarmee de vitrines gemaakt worden, is 100 % gerecycleerd en recycleerbaar. Ze worden geproduceerd in de Europese Unie, waardoor de koolstofemissie van het transport beperkt blijft. Voor elke vitrine geldt bovendien een garantie van 10 jaar. Met de accessoires van Manutan EXPERT maak je je vitrine compleet, zoals uitwisbare stiften, magneten en kits voor whiteboards.

Hoe kies je een vitrine die bij jouw verantwoorde aankoopbeleid past?

De milieudimensie van producten is een steeds belangrijker criterium waarop inkopers hun beslissingen baseren. Velen van hen hanteren een verantwoord aankoopbeleid dat niet alleen rekening houdt met de milieuvriendelijkheid van producten, maar ook met het ecologische en maatschappelijke engagement van hun leveranciers.

Manutan stelt alles in het werk om milieuverantwoorde producten aan te bieden met erkende labels. Daarom dragen een aantal vitrinemodellen het PEFC-1, NF- of Blue Angel-label. Meerdere modellen bestaan bovendien voor minstens 25 % uit gerecycleerde materialen en zijn geproduceerd in Frankrijk. Zelfs de verpakking van onze vitrines is milieuvriendelijk, want die is bij veel modellen gerecycleerd én recycleerbaar.

Waarom moeten bedrijven informatie ophangen?

De wet schrijft voor dat bedrijven bepaalde informatie moeten ophangen om de risico’s voor hun medewerkers te beperken. Vitrines maken het ook makkelijker om een gezond en veilig beleid te voeren op het werk.

Welke informatie moet de werkgever ophangen?

De Europese richtlijnen inzake gezondheid en veiligheid op het werk zijn in de wetgeving van de Europese lidstaten opgenomen. Zo is er de richtlijn 92/58/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 24 juni 1992, die de minimumvoorschriften voor de veiligheids- en/of gezondheidssignalering op het werk bepaalt:

  • verbodsborden die de toegang beperken, bijvoorbeeld voor bepaalde soorten voertuigen;

  • waarschuwingsborden om mensen op risico’s te wijzen;

  • gebodsborden die aangeven welke persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht zijn;

  • reddings- of hulpborden die onder andere de evacuatieroutes aangeven;

  • borden die aangeven waar het brandbestrijdingsmateriaal zich bevindt.

Deze richtlijn verplicht werkgevers om veiligheidssignalering te plaatsen als er na het nemen van preventiemaatregelen nog risico’s bestaan. Bij de signalering hoort een opleiding voor de medewerkers: die moeten precies weten wat elk bord betekent.

Informatieborden voor een gezondere en veiligere werkplek

Door de verplichte informatie op te hangen in het bedrijf, toont de werkgever dat hij geeft om de veiligheid – en dus het welzijn – van zijn teams. Maar waken over de gezondheid en veiligheid op het werk gaat verder dan alleen de wet naleven. Ook bepaalde kwaliteitsprocedures opzetten is cruciaal. Zoals de hierboven genoemde Europese richtlijn aangeeft, draagt informatie ophangen bij aan een sterker veiligheidsbeleid op het werk.

Door te wijzen op de risico’s op de werkplek, zorgt de werkgever ervoor dat zijn medewerkers alert blijven. In een vitrine kun je ook belangrijke informatie in geval van brand ophangen, zoals de namen van de evacuatieverantwoordelijken, het telefoonnummer van de hulpdiensten, de locatie van de nooduitgangen en de verzamelplaats …

Daarnaast is een vitrine de ideale plek om informatie over psychosociale risico’s en geweld op te hangen, zoals fragmenten van wetsartikelen die discriminatie en morele of seksuele intimidatie tegengaan.

Door informatie over de bedrijfswerking in de vitrine te hangen, verstrekt de werkgever dezelfde informatie aan al zijn medewerkers. Denk aan het interne reglement, overeenkomsten met partners, dienstroosters of betaalde verlofperiodes.

Tot slot kun je een vitrine gebruiken om iedereen te herinneren aan de waarden en doelstellingen van het bedrijf en zo de teamgeest onder de medewerkers te versterken.

Ontdek in onze productcategorie ‘Vitrine’ het model dat geknipt is voor jouw bedrijf.

1** Programme for the Endorsement of Forest Certification

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 4 september 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen