Arbowet voor werknemers

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

De Arbowet is bedoeld om jou als werknemer een veilige en gezonde werkomgeving te bieden. Dit betekent dus dat je bepaalde verplichtingen hebt waar ook jij je aan moet houden. Wij hebben de belangrijkste regels op een rij gezet.

Wat is de Arbowet?

Veel mensen hebben weleens van de Arbowet (voluit: arbeidsomstandighedenwet 1998) gehoord, maar weten niet wat deze inhoudt. Zo blijkt uit onderzoek* van Manutan dat slechts 30% van de medewerkers goed op de hoogte is van de arbo regels op het kantoor. Kort gezegd is de Arbowet erop gericht om werknemers een veilig en gezond werkklimaat te bieden. De arbo regels moeten een medewerker dan ook beschermen tegen zowel fysiek als mentaal gevaarlijke situaties en zo ziekte en arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

Fysieke risico’s op de werkvloer

Fysieke belasting is een breed begrip en kan zowel resulteren in over- als onderbelastingsklachten. De risico’s waar je als medewerker mee te maken krijgt verschillen per branche. Zo zal iemand in de bouw door de zware lichamelijke belasting eerder te maken krijgen met fysieke overbelasting. Typische klachten zijn hier rugklachten en ontstoken pezen. Doe je juist veel beeldschermwerk? Dan moet je oppassen voor onderbelastingsklachten zoals KANS (Klachten aan de arm nek en/of schouder) en oogklachten door te veel zitten en weinig beweging. Fysieke risico’s kunnen ook betrekking hebben op het werken met machines. Hier spelen veilige arbeidsomstandigheden door de risico’s een extra grote rol, waarbij zowel jij als de werkgever een verantwoordelijkheid hebt.

Mentale risico’s op de werkvloer

De aandacht voor mentale risico’s op de werkvloer is de afgelopen jaren toegenomen. Als werknemer moet je jezelf niet alleen fysiek, maar ook mentaal gezond en veilig voelen op je werkplek. Factoren die dit negatief beïnvloeden zijn bijvoorbeeld discriminatie, pesten, agressie, seksuele intimidatie en een te hoge werkdruk. In praktijk zijn veelvoorkomende mentale klachten die hieruit voortvloeien een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, vermoeidheid en een burn-out. Belangrijk dus om hier tijdig actie op te ondernemen en erger te voorkomen.

Verplichtingen Arbowet voor werknemers

Als werknemer ben je zelf ook verantwoordelijk voor naleven van de arbo regels op het kantoor/de werkplek en zo een gezonde en veilige werkomgeving te creëren. Onderstaand de belangrijkste verplichtingen op een rij: •    Arbeidsmiddelen en gevaarlijke stoffen moeten op juiste wijze gebruikt worden; •    Je mag specifieke beveiligingen op arbeidsmiddelen niet weghalen of veranderen; •    Je dient persoonlijke beschermingsmiddelen (op de juiste wijze) te gebruiken en achteraf weer op te bergen; •    Je bent verplicht mee te werken aan georganiseerde voorlichtingen en instructies; •    Het inlichten van de werkgever over opgemerkte gevaren voor de veiligheid en gezondheid in het bedrijf; •    Je dient de werkgever en andere deskundige personen zoals de preventiemedewerker te helpen bij de uitvoering van hun verplichtingen.

Boete door overtreding Arbowet

Het niet naleven van de regels uit de Arbowet kan uitmonden in een (flinke) geldboete van de Inspectie SZW. Het kan hier bijvoorbeeld gaan over het negeren van veiligheidsmaatregelen waardoor een onveilige situatie ontstaat. Wel geldt dat de bewijslast in een dergelijk geval bij de werkgever ligt en deze dient te bewijzen dat aan de zorgplicht is voldaan. Zo ben je als medewerker dus relatief goed beschermd als het aankomt op het naleven van de arbo regels op je werkplek.

Samen werken aan een veilige werkomgeving

Meer weten hoe je de veiligheid op de werkvloer kunt vergroten? Bekijk dan het Manutan blog of bel met de Helpdesk 030 229 61 11 voor een vrijblijvend advies. Zij weten er alles van en helpen u graag verder, we adviseren je graag.

*) Onderzoek november 2015 onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 31 januari 2016

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen