ACHTER JE KLEINSTE AANKOPEN SCHUILEN GROTE BESPARINGEN

Maar al te vaak besteedt de algemene directie geen aandacht aan long tail spend aankopen (of ook C-Class aankopen genoemd), die ze als 'niet strategisch' wegwuift. Deze uitgavencategorie lijkt misschien onbenullig, maar hier zijn de meeste verborgen kosten te vinden. En die kunnen zwaar wegen op de winstgevendheid van een bedrijf.

LONG TAIL AANKOPEN, DE MOTOR VAN VERBORGEN KOSTEN

Long tail spend (of C-Class) aankopen zijn goed voor het grootste aantal bestellingen bij een lange lijst leveranciers, die ook nog eens elk een eigen inkoopproces hanteren. Dat alles brengt heel wat extra werkingskosten met zich mee. Het zijn precies die kosten die vaak aan het waakzame oog van de inkoopdirectie ontsnappen én de totale eigendomskosten gevoelig verhogen.

DE VELE BRONNEN VAN VERBORGEN KOSTEN

Van producten zoeken en doorlichten tot ze gebruiken: bij elke C-Class long tail spend aankoop hoort een reeks verborgen kosten en extra beheertijd. Het precieze bedrag is moeilijk te schatten en controleren zonder speciale methodologie.

Levering

Aantal leveranciers

Vereffening factuur

Aankopen buiten proces

Aantal transacties

Klantenservice

Verlies & diefstal

Ontvangst & bezorging

Fouten & retours

DE IMPACT VAN VERBORGEN KOSTEN OP EEN GEMIDDELDE BESTELLING

Door een informatiesysteem en een business intelligence-oplossing te combineren, brengt de Savin’side® methode in kaart hoeveel een bedrijf kan besparen, zowel op de verwerkingskosten als op de eenheidsprijs bij aankoop.